ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag vet, fattigdom äcklar – men tänk på hur det känns från insidan

Johan Norberg · 11 Maj 2016
Uppdaterad 11 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Många mår dåligt av att snubbla över romer på väg in i butiken. Opinionen för tiggeriförbud växer. En del av mig förstår det. Jag tycker också att det är plågsamt att konfronteras med fattigdom i vardagen. Men en annan del av mig tänker på den Dave Berg-strip jag en gång läste i Mad: En man flyr ösregnet genom att knacka på hos en bekant. Denne säger till sin fru att han inte orkar se mannen lida i ovädret – så han fäller ned persiennerna.

►LÄS MER: Johan Norberg: "Därför loggade jag ut från sociala medier"

Fattigdomen finns även om vi blundar för den, och den har en lång historia. Romerna kom till Europa från Indien för drygt tusen år sedan, kanske på flykt från muslimsk dominans. Här drabbades de av nytt förtryck. De förslavades, förföljdes och fördrevs. Även i modern tid hindrades romer från utbildning, yrkesverksamhet och landägande. Så grundlades ett utanförskap vi ofta beskyller romerna själva för. Sverige har ett långt syndaregister, som Kommissionen mot antiziganism har dokumenterat. Många romer har tvångssteriliserats och har drivits från by till by. Kommuner har köpt fastigheter för att de inte ska hyras ut till romer. Författaren Katarina Taikon har konstaterat att kringflackande inte alls låg i romernas gener, det är bara det att ”den bofasta befolkningen hindrat oss från att slå oss ner”.

Vi behöver långsiktigare lösningar än tiggeri. Minskad diskriminering i länder där romer bokstavligen lever på soptippar. Utbildning och öppnad arbetsmarknad så de kan stå på egna ben i stället för att sitta och vädja – att de som tigger i Sverige kan ha jordbruksjobb i Italien och Spanien avslöjar hur dåliga vi är på att släppa fram enkla jobb. Men vi kan inte stänga desperata människors enda utväg i dag för att vi hoppas på en bättre utväg i morgon. För även om det förekommer trafficking konstaterar den svenska polisen att de flesta kommer hit frivilligt utan kriminella avsikter.

LÄS MER: Johan Norberg: "Fattigdom orsakas inte av textilindustrin – tvärtom"

Jag trodde att tiggeri var en fattigdomsfälla, men jag har fått en annan bild av Aaron Israelson, tidigare chefredaktör för gatutidningen Faktum, som med Rola Brentlin har skrivit den läsvärda boken ”Vi kallar dem tiggare”. Israelson startar nu en rumänsk gatutidning och ser på plats att byarna där romer varit utomlands har nybyggda hus, bättre hälsa och fler barn som går i skolan. På min fråga om det inte är bättre att ge till hjälporganisationer säger han att det ofta är precis tvärtom: ”Pengar i kaffemuggen är bättre än i insamlingsbössan. Då går allt direkt till de hjälpbehövande, och de bygger inte byråkratier, utan köper mat till de unga och mediciner till de gamla.”

Jag vet, jag vet. Tiggandet är ovärdigt. Fattigdom irriterar, äcklar, förnedrar. Men om det känns så jobbigt att se det, ägna då ett ögonblick åt att fundera över hur det känns från insidan. 

+ Du ska veta mitt värde. Fängslande och provocerande om författaren och filosofen Ayn Rand på Stadsteatern i Stockholm.

- Sverige bestraffar egna initiativ. Syed Latif utvisas för att han skaffade arbete genom Linkedin och inte genom Arbetsförmedlingen. Kan vi inte utvisa de politiker som upprätthåller ett sådan vedervärdigt system i stället?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro