ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag vill återfödas som vit medelålders man

Lotta Lindmark · 4 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag reser en del i mitt jobb och har tillbringat många nätter på hotell den senaste tiden. Som kvinna och i jeans och gympadojjor är jag något av en udda fågel på de stora affärshotellen.

När jag kommer in i lobbyn efter en lång arbetsdag kastar jag alltid längtansfulla blickar mot baren. Där sitter de medelsålders affärsmännen på rad med en dry martini, en kall öl eller någon annan manlig dryck.

Själv är jag alltid för trött, för stressad, vill ringa barnen, måste duscha, tvätta håret eller maila chefen. Det finns liksom aldrig tid för den där drinken. Den där tiden som Den medelålders mannen alltid har. Jag är så avundsjuk på Den medelålders vita mannen.

I mitt nästa liv ska jag definitivt bli denne åtråvärde man.  De behöver inte raka benen, ha bh eller oroa sig för hur de ska hinna jobba klart innan dagis stänger. Jag tvivlar på att den vita medelsålders mannen ägnar en enda tanke åt om barnens gympakläder är rena eller om det finns namnlappar på deras overaller när han sitter där i baren och smuttar på sin drajja.

Dessutom vill många kvinnor ha den här typen av karl. Han har pengar, snygga kostymer, de grå tinningarnas charm och en genomtänkt frisyr. Den medelsålders vita mannen är helt enkelt en statussymbol för många kvinnor. Som en Gucciväska eller ett sommarhus i skärgården. Man vill helt enkelt ha en. Det enda som kan vara bättre än att ha en sådan man måste vara att själv vara en medelålders vit man.

Denne karl är en riktig vinnare. Karriär har han kunnat göra när hans fru varit mammaledig. Han har aldrig behövt försaka något utan har tagit för sig av livet på alla sätt. Han började faktiskt ta för sig redan i skolan, ivrigt påhejad av sina fröknar. Han behöver inte oroa sig för att bli äldre, ty han blir bara snyggare och rikare. Närhelst han känner för det kan han byta ut mamman till sina barn mot en yngre förmåga. 

Nä, bättre kan man inte ha det, tänker han nog när han sitter där i baren och dricker drink efter en lagom lång och lagom ansträngande arbetsdag. Jag tror att den vite medelålders mannen är extremt medveten om sin särställning. Jag har mött tillräckligt många för att veta. Det är något med blicken och kroppsspråket som säger: jag vet att jag är störst, bäst och starkast. I min liga spelar bara vinnare.

Däremot skulle jag vilja veta vad som är det sista han tänker på när han kryper ner mellan hotellets stärkta lakan. Unnar han sig en stärkande klapp på axeln och berömmer sig själv för ännu en framgångsrik dag? Eller skänker han sin fru därhemma en tanke?

Verkar jag avundsjuk och missunnsam? Det stämmer. I mitt nästa liv ska jag återfödas som Den medelålders vita mannen. Bara dimpa ner där i hotellbaren med en Jack Daniels i näven. Skål.

+ Räntan. Den är så låg och härlig.– Alla svenska manliga medelålders programledare som blir utklassade av Fredrik Skavlan.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Lindmark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro