ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag vill att Leonore höjer rösten

Fridah Jönsson · 27 Feb 2014
Uppdaterad 28 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: ”Vilken vecka vi har haft!”, för att citera Robin Paulsson. De senaste dagarna har varit intensiva, OS tog slut och Sverige fick en ny prinsessa som döptes till Leonore. Min egen besvikelse efter OS var stor. Här hade Sveriges idrottare en superchans att höja rösten om mänskliga rättigheter och få hela världen att lyssna, och så gjorde de ingenting.

Men så kom det en liten ljusglimt av hopp. En prinsessa föddes, och inte vilken prinsessa som helst. Hennes mor är nämligen den mest intressanta kungligheten jag vet. Hon har fått sitt hjärta krossat inför hela landet och hanterat det på absolut bästa sätt: Hon lämnade landet och drog till USA. 

Det finns en bild på prinsessan Madeleine som utstrålar så mycket sårbarhet och power på samma gång att det är helt otroligt. Det är en paparazzibild från 2010 när Madeleine iklädd solglasögon går genom en flygplatsgate och håller i en väska. Förlovningen med Jonas Bergström har precis brutits och nu ska Madde dra från Sverige. Väskan hon slängt ner lite kläder och en tandborste i. Solglasögonen som döljer tårarna. Huvudet högt men som undrar hur fan det här ska gå egentligen.

Det var så heartbreaking men samtidigt så befriande. Madeleine gjorde det som kändes rätt. Hon sa fuck Sverige, packade väskan och stack. Och jag vill så gärna att Leonore ska bli en likadan person.

Jag vill att Leonore också lämnar landet om hon inte orkar mer. Jag vill att hon dissar nobelmiddagen om hon inte vill gå dit. Jag vill att hon bär en egendesignad klänning om hon vill gå dit. Jag vill att hon blir en person som vågar stå upp mot sådant som är fel. Jag vill att hon höjer rösten och protesterar mot förlegade traditioner och könsroller.

Som kvinna föds man in i ett liv av krav, stress, press och hets. Jag kan inte tala utifrån egna erfarenheter men jag misstänker att det inte blir mindre av de varorna om man är prinsessa, och jag vill så gärna att Leonore ska slippa allt det där. Jag vill inte att en flicka till ska behöva kämpa med prestationskrav, ätstörningar, panikattacker och hetsträning.

Och därför ser jag ljust på prinsessans framtid. Med en mamma som Madeleine kan man inte bli annat än rakryggad och full av självförtroende. Jag tror att Leonore kommer att resa sig från sina motgångar, stå stolt i sina framgångar och göra precis det som känns rätt i magen.

Visst känns det redan nu som att det finns hopp för landet när Estelle och Leonore växer upp? Deras morsor är powerwomen som inte tvekar en sekund inför att styra upp och göra det de själva tycker är rätt. Om tjugo år när OS återigen hålls i ett land som lagstiftar mot kärlek, då tror jag att Leonore kommer att manifestera.   

+ Oskar Linnros Oskar Linnros asgrymma eufori-spelning på Berns i tisdags! 

– Internetgnäll Snälla, måste alla vråla ”AMEN VIDEOVÅLDET OCH BEATLES!!!” varje gång någon uttalar sig det minsta negativt om internetanvändande?

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro