ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag vill hylla jämställda Sverige

Fridah Jönsson · 7 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Hurra hurra för Sverige! Det har ju varit nationaldag i veckan så jag tänkte hylla Svea rike lite. Visste ni att Sverige är världens mest jämställda land? Eller ja, jag vet inte riktigt källan på det men varje gång man klagar på någon liten petitess som att löneskillnaden mellan könen är så stor att kvinnor jobbar gratis från och med 15.51 på dagarna så vrålar alltid minst tre personer att vi bor i världens mest jämställda land. Och de har ju vrålat det i minst tio år, så man ifrågasätter ju inte dem direkt.

Till exempel är vi så jämställda i det här landet att folk blir arga när fler killar ska få komma in i bloggvärlden. En kille vill starta en bloggportal för andra killar och ta fram andra manliga bloggare än Jockiboi (hans i skrivande stund senaste inlägg hade rubriken ”slynor jag inte sagt nej till att busa med”) – och mediesverige går bananas.

För killen som startade det är Cimon Lundberg och Cimon Lundberg är nya Marcus Birro, allt han gör är fel och man får håna honom hur mycket som helst. De som hånar högst och gnäller mest är samma personer som i alla andra sammanhang kallar sig feminister, men när det handlar om att låta fler män komma fram i en kvinnodominerad bransch så är det tydligen enfald som gäller. Låt inte killarna komma fram i bloggvärlden, för guds skull, för de har redan så mycket utrymme i resten av världen. Så jämställt är det här landet.

Och så är vi otroligt toleranta i Sverige också. I går raderade jag ungefär femton Facebook-vänner som är med i grupper som ”SD i riksdagen – ja tack” och ”Nej tack till moskéer i Sverige”. I staden jag hängde i på helgerna under mina högstadieår pågår stora och högljudda debatter om varför man ska förbjuda bygget av ett islamiskt center i kommunen.

Sverige är med andra ord ett otroligt öppet och jämställt land, vilket gör att vi som bor och lever här verkligen förstår vårt värde. En av våra största bloggare med en mycket ung målgrupp nämnde häromdagen att hon blev utsedd till Årets sexigaste 2011 av tidningen Slitz och att det var ”den finaste nominering” hon någonsin fått. Bloggaren har en bra karriär med eget stort klädmärke som expanderar hela tiden, men trots det tycker hon ändå att Sveriges sexigaste är det finaste epitet man kan få.

Så därför vill jag hylla detta fina och underbara land i dag. För att vi är så öppna, toleranta, konsekventa och för att vi aldrig skulle reducera en kvinna till bara en kropp. Sverige är sannerligen fantastiskt.

+ Per Holknekt och Jesper Heed har grundat ett magasin som heter Miss World! I butik längre fram i juni och alla måste läsa, de där två är mästarnas mästare.

Varför har ”Högklackat” slutat? Utan Anna Blomberg försmäktar jag på denna ö.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro