ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jag vill inte se andra människors bröst"

Kicki Norman · 14 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag kom in på det stora varuhuset, lite varm och stressad, tog av mig mössan och sneglade på klockan. Om tio minuter skulle jag vara tillbaka på jobbet, det var bara att raska på!Men innan jag störtade vidare sneglade jag neråt, i knähöjd. Det skulle jag inte ha gjort. Där satt ett par livs levande bröst fullt exponerade i det kalla varuhusljuset. Och inklämd mellan de båda liljevita kullarna låg ett barnhuvud, men det syntes knappt i denna massiva vägg av byst. Jag hade uppenbarligen råkat kliva rakt in i någons lunchrast. Mitt framför varuhusets entré satt en mamma på en hyllkant och ammade sitt barn, hon hade inte synts bättre om hon hade slagit sig ner mitt i en E4-rondell. Och jag önskade väldigt mycket att hon hade skött barnmatningen någon annanstans. Jag vill inte se andra människors bröst i parti och minut, inte ens när de utgör matlåda för en baby.

Jag räknar med hårt motstånd när jag skriver så här. Att tycka att man inte ska behöva se andra människors bröst är fortfarande tabu. När offentlig amning kommer upp som samtalsämne på kaféer och lunchrestauranger sänker vi rösten lite för att inte förarga våra bordsgrannar med dessa åsikter, eller åtminstone för att inte förarga mamman som ägnar sig åt just offentlig amning vid nästa bord. Madonnan med barnet är en av våra mest upphöjda och starkast laddade symboler – ve den som kritiserar det heliga bandet mellan mor och baby! Men det är förstås inte själva amningen jag vänder mig mot, bara uppvisandet av den. Många mammor väljer att täcka över matsituationen med en scarf, eller sätter sig på en diskret plats när det är dags för amning. Vad hindrar andra mammor från att följa deras exempel? Är det svårt att förstå att nakna bröst faktiskt kan vara mer känsloväckande än mat som serveras i nappflaskor? Eller är det jag som är hopplöst av-hippiefierad och inte kan se hur naturligt det är att slänga fram denna kroppsdel när barnet skriker efter mat? Det finns en massa andra kroppsdelar som också är väldigt naturliga (den som man föder fram barn ur, till exempel). Det betyder inte att jag vill se dem på parad över hela stan när jag gör mina ärenden.

Utomlands har en del finare varuhus speciella amningsrum där det också finns skötbord. Det tycker jag är en utmärkt idé som varuhusen här hemma genast borde ta efter. Mamma och barn får lugn och ro under lunchrasten och jag slipper exponeras för oönskade kroppsdelar. I väntan på det hoppas jag att vi kan bryta trenden med offentlig amning – det finns alternativ. Eller åtminstone bryta tabut kring denna aktivitet så att även vi som inte vill se andras bröst vågar vädra vår åsikt. + House. Så elak, så arrogant, så rolig! Bästa sjukhusserien just nu. – Jonas och Lillemor på Vinyl 107,1. Radio av dummies för dummies.

klar

Artikellänk är kopierad

Kicki Norman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro