ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag vill klara sånt jag gjorde innan

Ann Olrin · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De första skären ut på trottoaren är läskiga. Jag hugger tag i en stolpe precis innan jag tappar balansen och vilar någon minut innan jag vinglar iväg ned mot den släta asfalten på Kungsholmstrand.

Det är första gången på över ett år jag står på rullskridskor och det är sjukt svårt att hålla balansen. Jag är också räddare än förr, skulle liksom inte orka med ett gipsat ben.

Människor i min omgivning har påpekat att lugna skogspromenader eller stavgång vore en lämpligare motionsform för en före detta cancerpatient men det har jag ignorerat. Jag vill verkligen, verkligen bevisa att jag klarar av sånt jag gjorde innan även om det gör ont i lederna och hjärtat slår i otakt.

Motion är viktigt, det är viktigt för alla och för den som haft bröstcancer kan det handla om överlevnad. Forskning har visat att kvinnor som motionerar löper minskad risk att insjukna igen. Det hade väl egentligen inte krävts jättemånga professorer för att räkna ut att nyttiga saker som mindre alkohol, mindre rökning och mer motion gör även bröstcancerpatienter friskare men ändå.

För mig är det viktigt även på ett mentalt plan. Om jag klarar av att cykla lika långt som i går så vet jag att jag åtminstone inte är akut sjuk. Det är förstås ingen pålitlig livförsäkring. När min bröstcancer bröt ut var jag i ovanligt bra kondition. Jag tränade flera gånger i veckan, åt nyttigt, rökte inte, drack väldigt lite alkohol och kände mig på det hela taget rätt sund.

Först kände jag mig lurad men det är så det är. Cancerstatistik kan inte mätas på individnivå. Jag får inte 34,3% cancer. Antingen får jag det eller så får jag det inte och troligen finns det en massa orsaker som samverkar. Däremot klarar jag av sjukdom och behandling bättre om jag är i god form.

Under min cancerbehandling tappade jag nästan alla mina krafter och nu försöker jag få igång kroppen igen. Men jag kan inte påstå att det är lätt.

Kroppen är i löjligt dåligt skick och vid minsta förkylning tappar jag allt och måste börja om från början. Då är det så oändligt mycket lättare att tycka synd om sig själv och krypa ned i soffan med en chokladbit i stället.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Olrin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro