ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jakt kan vara lejonens räddning

Johan Norberg · 12 Aug 2015
Uppdaterad 12 Aug 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Om man följer sociala medier är världens mest hatade man denna sommar den amerikanska tandläkaren Walter Palmer, efter att han illegalt dödat lejonet Cecil utanför en nationalpark i Zimbabwe. Om hashtaggar kunde döda skulle Palmer sedan länge själv ha gått Cecils öde till mötes.

Men man ska inte tro allt man läser i sin feed. Palmer själv menar att han handlat i god tro. Han köpte dyra tillstånd för att jaga ett lejon som han trodde hade sålts till jakt. I så fall bör ilskan riktas mot de som vilselett honom. Man kan invända att jakt på lejon är fel i sig. Men afrikanska stater, viltvårdare och naturvårdsorganisationer som Världsnaturfonden menar att kontrollerad jakt är nödvändig för att bevara lejonstammen. Genom försäljning av jakträtter samlas stora summor in till vilt- och naturvård.

En expert på ämnet, zoologen Vernon Booth i Zimbabwe, säger till New York Times att om det blir totalförbud för lejonjakt kommer lejonen i det vilda utrotas ”mycket snabbt”. Enligt honom har lejonpopulationen stabiliserats bara därför att afrikanska byar som tjänar pengar på djuren börjar tolerera dem: ”Även om jakt framstår som olustigt för många är det faktiskt väldigt, väldigt nödvändigt.”

Om lokalbefolkningen inte tjänar på rovdjuren kommer den bara att se dem som ett hot mot människor, boskap och odlingar, och behandla dem därefter. Cecil fälldes med en pilbåge, men det är vanligare att lejon dödas av gift, som bybor lägger ut för att bli av med denna terror.

Ett exempel på hur betydelsefull jakten kan var för bevarande är trubbnoshörningen i södra Afrika. Efter rovdrift på populationen fanns färre än hundra av dessa kvar. Men när kontrollerad jakt tilläts kunde markägare plötsligt tjäna stora pengar på att föda upp dem och föra dem till öde trakter där jägare fick betala stort för att fälla en. I dag finns det ungefär 20 000 trubbnoshörningar i södra Afrika.

Västerländska kritiker menar att vildmarken i stället borde finansieras på något trevligare sätt, till exempel med turism. Det är svårt att se hur det skulle gå till. Palmer betalade nästan en halv miljon kronor för rätten att fälla ett lejon. Få turister skulle betala lika mycket för att fotografera ett. Dessutom betalar jägare även för att ta sig till farliga miljöer och till den fula, öde vildmarken, som inte gör sig lika bra på bild. 

Palmer har utan tvekan fällt fel katt, oavsett hur det gick till. Men den globala socialmediestormen där alla tävlar om att monsterförklara storviltjägare i allmänhet och Palmer i synnerhet visar att inte heller de som jagar i flock alltid är så noga med subtiliteter och nyanser. Ofta träffar även de fel måltavla.

+ "Hot chicken" i Nashville Egentligen bara för att taxichauffören rekommenderade den, men saftigare kött och hetare krydda än någon annanstans. Till tonerna av country.

- Donald Trump. Man skulle garva åt den mest enfaldiga och vulgära amerikanska presidentkandidaten, om det inte vore för att hans intolerans och hat mot utlänningar var så äkta och så populärt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro