ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jämställdhet – ett slag mot kvinnan

Lotta Lindmark · 26 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är världens mest jämställda land. Men vem är egentligen jämställdheten till för? Ända sedan 1800-talet har kvinnor kämpat för att ha samma rättigheter som männen. Det har vi i princip i Sverige i dag. Men vi har inte samma förutsättningar och därmed är vi inte jämställda. Den traditionella kvinnokämpen hävdar att män och kvinnor är lika och därför ska behandlas lika. Det är för mig ett obegripligt resonemang. Män är starkare, slår hårdare och har mer kraft i rösten. Således måste vi kvinnor ha en rad förmåner, allt för att garantera att vi får ett lika långt liv med exakt samma möjligheter och levnadsstandard som männen. När ett par skiljer sig i England har kvinnan rätt till en stor del av mannens lön resten av sitt liv. Man vet att en kvinna som fött barn har sämre möjligheter till karriär och lönenivå som mannen. Man vet också att mannens karriär delvis är kvinnans förtjänst och därmed bör hon ha hälften av lönen. Bara det faktum att hon är kvinna gör att hon har en rad ekonomiska fördelar. Engelsmännen hymlar inte med att hon inte har samma möjligheter som mannen i samhället. För så är det. Allt annat är en lögn. Men i Sverige ska kvinnan till varje pris vara helt oberoende och självständig. Problemet är att kampen för mäns och kvinnors lika rätt har gått ett varv för långt i Sverige och jämställdheten kommer tillbaka och biter kvinnorna i svansen. Återigen har männen vunnit.Vid skilsmässor och separationer är vi kvinnor de stora förlorarna. Jämlikheten har lett till att svenska kvinnor som skiljer sig inte har rätt till ett skvatt. Varken barn, pengar eller egendom. Allt ska vara lika och delas lika. Problemet är att kvinnan i de allra flesta fall varit föräldraledig i några år och därmed förlorat både ATP-poäng, pengar och karriärmöjligheter. Allt medan mannen jobbat på som om inget hade hänt. I Frankrike är mammorna lediga med sina spädbarn i cirka två veckor (kan jämföras med de tio ”pappadagarna” vi har i Sverige). Inte den bästa lösningen för barnet, men helt klart mer jämställt än ”världens mest jämställda land” Sverige.Det finns etter värre följder av den så kallade jämställdheten i Sverige. När mannen använder sina mycket större och starkare nävar för att slå kvinnan, ofta mitt framför ögonen på sina egna barn. Kvinnan har inte en chans att värja sig, vare sig fysiskt eller juridiskt. Här tillämpas nämligen återigen den berömda svenska jämställdheten. Kvinnor och män har exakt lika stor rätt till sina barn.  Det spelar ingen som helst roll att mannen har brukat våld mot kvinnan. Det finns en rad exempel på vårdnadstvister där pappan fått rätt till delad vårdnad, trots att han är dömd för våldsbrott. Männen har på senare år stärkt sin position även som vårdnadshavare. Denna yttersta postering där kvinnor sedan urminnes tider varit överlägsna. För pappor är ju exakt lika bra föräldrar som mammor. Det kan inga knytnävsslag i världen ändra på. Hurra för Sverige. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Lindmark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro