ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jan Björklund är min nya klasskamrat

metro · 3 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har fått en ny klasskamrat. Han heter Jan Björklund och blir snart partiledare. För en tid sedan var jag inbjuden gäst i ett tv-program tillsammans med en svensk folkkär artist. Programledaren förde in oss på ett för mig kärt samtalsämne. ”Ni har båda gjort en klassresa” sa han och vände sig först till den folkkära sångfågeln medan jag satt och studsade i stolen.

Den folkkära artisten bjöd på sitt allra vackraste Colgateleende och svarade med tindrande ögon: ”Åh ja. Jag minns det som i går. Vi åkte till en herrgård i Östergötland med hela klassen. Jag vågar nog påstå att min klassresa slår det mesta jag hört talas om.” Själv såg jag närmast ut som ett fån som just mellanlandat från Mars. För mig är min klassresa den viktigaste resa jag någonsin gjort men på ett helt annat sätt. Det var som att ta tunnelbanan från Rinkeby i ett par nötta gympaskor och en ärvd kofta och plötsligt hamna i en vilt främmande, glimrande värld där invånarna visserligen talade samma språk men med helt andra referenser. Från arbetarklass till medelklass.

Plötsligt blev jag rikare inte bara på pengar utan framför allt på nya ord. Det var kakel-ugn, stuckatur, skärgården, spröjsade fönster och häromkvällen gick jag till och med på min första kräftskiva. Allt det jag inte visste fanns i min arbetarklassplanet har jag fått upptäcka och med viss möda erövra. Det lönar sig att studera på universitetet på dagarna, städa på kvällarna och engagera sig i föreningslivet och läsa för livet. Åtminstone när jag växte upp. I dag är allt svårare. För att flytta in till stan och göra en boendekarriär och tjafsa om luddet i tvättstugan med grannen som är advokat krävs kontakter och kontanter. Som arbetarklassbarn har man sällan varken det ena eller det andra. I dag krävs avancerad akrobatik och vassa kattklor för att klättra på klasstegen. Men nu har alla vi klassresenärer fått en klasskamrat som tar befälet över folkpartiet. Björklunds pappa sålde trasmattor i ett skjul på tomten i lilla Skene i Västergötland. Hans mamma, som var tvätterska, kom som krigsflykting från Norge. Tänk så mycket vi har gemensamt med den nye partiledaren! När han sedan erkänner i gårdagens Dagens Nyheter att han i början kände sig ”lite underlägsen” i det politiska etablissemanget vill jag bara pussa på honom. Men jag besinnar mig i sista stund för Jan vill inte prata mer om det. ”Nästa fråga” säger han strängt. Det finns två sorters klassresenärer. De som sviker och de som minns. De som ger sina forna klasskamrater ett handtag och gör allt för att hjälpa dem upp och de som lyckats ta sig till toppen och vänder alla andra ryggen med en von oben-blick och en skärp-er-för-fan-retorik. Vilken grupp tillhör du, Jan Björklund?

+ DO Katri Linna som stämmer Uppsala kommun.

– Uppsala kommun tvingade tioårig somalisk flicka till gynundersökning. Större kränkning av barn får man leta efter.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro