ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jan-Olov och Madeleine var samma person

Alexandra Pascalidou · 9 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I mitt kvarter finns en könsneutral förskola. Så trendigt. Min egen dotter går i ett traditionellt dagis men jag försöker fostra henne könsneutralt. Militärgrön overall och marinblå sparkdräkt som "är till för pojkar" som butiksbiträdet vänligt påminde mig om.

Min ettåring leker med traktorer i sitt rosa rum. Jag vill gärna tro att jag tänker bortom könsbarriärerna. Jag som under hela min barndom beskrevs som en pojkflicka. Ni vet såna som dissar dockor och byter bort läppglans mot brännbollsträ.

När jag söker synonymer till ordet kvinnlig i min ordbok finner jag moderlig och mjuk. Motsatsordet till kvinnlig är manlig med synonymer som bland annat kraftfull, kaxig och stolt. Enligt logisk slutledningsförmåga är alltså vi kvinnor mesar utan stolthet. Vilken epok lever min ordbok i?

Nyligen fick jag en inbjudan om att föreläsa om mångfald i Luleå. Avsändaren hette Jan-Olov Madeleine Ågren. När mailväxlingen tätnade undrade jag om det var en man eller kvinna som skrev. Mina brev hölls medvetet könsneutrala utan onödiga femininformer eller maskulina ändelser. Men jag undrade. Har ett fel smugit sig in? Eller är det kanske ett äkta par med gemensam mailbox.

Att fråga om avsändarens kön kändes något föråldrat. Heteronormativt hjärntvättad lutade jag åt att avsändaren lever tätt omslingrad med sin andra hälft och delar på allt från mailbox till målsättningar. Tänk så gulligt, sa jag till min man som direkt avfärdade tanken på att dela mailbox med mig.

När jag anländer till Luleås fina kulturhus blir jag omfamnad av en man med långt, färgat hår, målade ögonbryn och djupblå blick. "Vad ska man kalla dig då? Och vem är Madeleine?" frågar jag. "Det är jag. I en och samma person" svarar denna sköna själ med en självklarhet som får mig att skämmas.

Behovet av att sätta etiketter på folk floppade. För att förvirra allt ytterligare och blottlägga mina fördomar presenterar Jan-Olov Madeleine sin sambo Lena. Vad jag hade väntat mig vet jag inte riktigt.

Jan-Olov Madeleine är civilingenjör i datateknik och undervisade tidigare på Luleå tekniska universitet. När studentantalet sinade fick han jobb på Röda korset. De egna erfarenheterna som transvestit, som tidigare mest varit ett besvär, blev plötsligt en merit.

Så tog han matchen mot Skatteverket som hittills nekat män att bära traditionellt "kvinnliga" namn och tvärtom. I namnlagen kan man läsa att förnamn inte får väcka anstöt hos omgivningen eller obehag hos bäraren.

Men nu har Jan-Olov, efter att i 20 år även ha kallat sig Madeleine, fått grönt ljus av Regeringsrätten att heta som han vill.

Tack Jan Olov Madeleine för att du vidgade vår värld. Tack för att du vågar vara dig själv och simma mot den mossiga strömmen av hårda män och mjuka kvinnor.+ Lena Sundströms Augustnominerade ”Världens lyckligaste land”. Måste läsas.

– Sjukhus som skickar hem sjuka barn i svininfluensans tider. Skärpning.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro