ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jättebra" sa Salming om HBTQ-certifiering och då andades Kirunaborna ut

Hillevi Wahl · 16 Dec 2014
Uppdaterad 16 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Härom veckan kom min man Gunnar hem och pratade hockey. Inte så lite heller. Han var helt lyrisk. Detta var en aning förvånande, eftersom han knappt vet vad som är bak- och fram på en hockeyhjälm. Och laget han plötsligt älskade var Kiruna IF. Min man har aldrig varit i Kiruna. 
Förklaringen hette Johan Köhler, ordförande för laget. På en konferens hade Köhler berättat om Kiruna IF:s HBTQ-certifiering. En rätt häpnadsväckande satsning, eftersom man tidigare talat om Kiruna IF som ett av Sveriges mest homofoba lag i en av Sveriges mest homofoba städer.

”Vi förstod helt enkelt att vi betedde oss illa. Att vi hade ett dåligt språkbruk. Förut var vi jädrigt macho. Man skulle tåla stryk och inte vara en fjolla. Men vi började fundera på om vi skrämde bort en massa talanger för att vi hade den attityden.”
Det var egentligen ingen i laget som ville komma ut, det var bara en allmän uppfattning om att hockeylaget skulle byta till en mer tolerant människosyn. Någon kläckte idén om de regnbågsfärgade tröjorna. För att verkligen visa att man menade allvar. 

Detta i ett Kiruna som bara hade en enda officiell homosexuell man, han var frisör och fick sitt skyltfönster krossat regelbundet. 

Johan Köhler berättade om hur de försökte få lite media den där dagen i juni 2014 när de bytte hockeytröjor. Först var det segt. SVT morgon var inte intresserade över huvud taget. TV4 Nyhetsmorgon gav Kiruna IF några minuter mellan floristen och kocken. Lokaltidningarna skrev något litet… och sedan - BANG! - small det till. Internationell media hade plockat upp nyheten. Ett hockeylag som skulle bli HBTQ-certifierat! Big news!
Kiruna IF fick sätta sig och skriva pressreleaser på engelska. Till och med rysk media skrev om satsningen. Plötsligt vällde det in stöttande kommentarer från spelare över hela världen. 
Men Kirunaborna var fortfarande skeptiska. Ända till klockan tre på natten när Kirunasonen Börje Salming hörde av sig. Han hyllade klubben: 
”Det är jättebra att ni tar ställning. Det är absolut bra för Kiruna”, sa Salming.
 Magiska ord. Kiruna andades ut. Hade kungen sagt att detta var jättebra, så var det jättebra. På ett dygn hade Kiruna IF blivit världskändisar. Många lag vill följa efter.

”Det är det bästa vi har gjort. Nu tror jag att vi har fått hela Kiruna att diskutera mänskliga rättigheter hemma vid köksbordet”, summerar Johan Köhler detta omtumlande år. Och plötsligt har de fått helt nya fans på matcherna. Som min Gunnar:

”Kan vi gå på hockeymatch någon gång? När spelar Kiruna?”PLUS: Vi måste tala om pengar. Och det är just det som Bokhora-grundaren Johanna Ögren gör i boken ”Mamma, pappa, pengar” (Kalla kulor förlag). En lättläst och smart investering för alla sorters familjer. Om allt från kalas till bostadsköp.MINUS: Varför är det så dyrt att HBTQ-certifiera ett lag eller en förskola? 100 000 kronor är mycket pengar. En lightversion skulle få med många fler. 


klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro