ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jesper Lindqvist: Bensinuppror i all ära – men kom inte och säg att frågan är enkel

Jesper Lindqvist · 21 Maj 2019
Uppdaterad 21 Maj 2019

Foto: Unsplash


En grön omställning måste ske, men på dess altare kan inte glesbygden offras, skriver Metros reporter Jesper Lindqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det ligger onekligen i tiden att med enkla lösningar råda bot på svåra samhällsproblem. Frågan är om inte fenomenet blir som tydligast när komplexa ämnen som miljö och klimat aktualiseras i olika former.

quotation startDet hade varit enkelt att ställa mig på ”elitens sida”, sucka högt och peka på klimatvinster och miljöskäl.quotation end

Under den senaste tiden har ”Bensinupproret 2.o” lyfts upp på den storpolitiska agendan. Flera hundratusen personer har gått med i gruppen på Facebook, och initiativet har lanserats som en folkilska, riktad mot politikernas bristande förmåga att erbjuda folket drägliga bensinpriser.

Det är lätt att hamna i ett fack när den här typen av polariserande frågor diskuteras, och konflikten mellan stad och land är nog aldrig så tydlig. Jag bor själv i Stockholms innerstad, och det hade varit enkelt att ställa mig på ”elitens sida”, sucka högt och peka på klimatvinster och miljöskäl som rimlig grund för höga bensinkostnader.

Men ägnar man ett par minuter åt ämnet framkommer nyanser i en fråga vars svar inte behöver vara svart eller vitt.

Sverige är ett stort och glesbefolkat land. Och även om urbaniseringen sker i hög takt bor fortfarande flera miljoner människor utanför storstäderna. Ingen kollektivtrafik i världen, upprustad eller ej, kommer att frigöra glesbygden från dagens självklara bilbehov.

Lika självklart är det klimathot som samtliga regeringar världen över måste hantera. En grön omställning på samhällets alla fronter kommer att krävas, i någon takt.

Själva bensinpriset då? I kronor och ören är det rekordhögt – men tar man med inflation och bränsleförbrukning i bilden är det ungefär lika dyrt i dag som för 30 år sedan. Ett faktum som dock hjälper föga när en ensamstående mamma inte har råd att ta bilen till jobbet, och det är ur detta perspektiv man måste se den rådande debatten.

En grön omställning måste ske, men på dess altare kan inte glesbygden offras. Den utgångspunkten borde vara självklar för alla.

Jesper Lindqvist, reporter Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro