ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: Fick tre år i arbetsläger för svordom

Johan Norberg · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014
Johan Norberg: Fick tre år i arbetsläger för svordom

Johan Norberg: Fick tre år i arbetsläger för svordom


klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: På söndag slocknar den olympiska elden i ryska Sotji, så det är hög tid att summera. Enligt president Vladimir Putin är budskapet att Ryssland är tillbaka. Det har han rätt i. Efter många år av osäkerhet om landets riktning kan världen nu se ett självsäkert ryskt ledarskap som stolt vältrar sig i homofobi, korruption och politisk våld.

Evenemanget i sig är en symbol för dagens regim. Vinterspelen hölls i en tropisk del av Ryssland, där snön sällan faller, bara för att Putin trivs så bra där. Att klä en sådan stad i vinterskrud kostar. Spelen beräknades kosta 12 miljarder dollar, en tredjedel mer än i Vancouver 2010, men ser ut att landa på fantasisumman 51 miljarder dollar. Den nakna korruptionen bidrar. Byggnadskontrakten har gått till Putins vänner. En medlem av den olympiska kommittén menar att en tredjedel av pengarna har stulits. Ingen tillåts snegla bakom Potemkinkulisserna. Ryssarna fick aldrig se att ett ljusspel klickade under OS-invigningen då den statskontrollerade TV:n i hemlighet bytte ut direktsändningen mot en inspelad repetition. Demonstranter har förts bort av polis och redaktörer har informerats om att kritisk rapportering medför nedläggning.

Det blod som just nu spills på gatorna i Ukraina visar hur långt Putin är beredd att gå om sådana metoder inte räcker. Han har länge försökt tvinga grannlandet i östlig riktning, och har under OS-veckorna pressat makthavarna att inte nå en förhandlingslösning med oppositionen. Klartecken för ryska lån till Ukraina gavs först när det stod klart att polisen skulle rensa gatorna med våld.

Under olympiaders sista dag brukar sändningar och tidningar fyllas med en minneskavalkad av enskilda deltagares öden, stora segrar och bittra förluster. Då tycker jag att du ska tänka på det här enskilda ödet: I juni 2012 dömdes den ryske miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko för att ha klottrat på staketet runt en guvernörs byggnad, som på ljusskyggt vis uppförts i ett naturskyddsområde. Domen var villkorlig, så Vitisjko skulle slippa tre långa år i fängelse om han skötte sig. Men det gjorde han inte. Han kritiserade OS-byggenas miljöförstöring och tänkte resa till Sotji-invigningen för att rapportera om det. Det var den typen av budskap som skulle ha grumlat Putins OS-glädje, så strax före invigningen arresterades Vitisjko, misstänkt för att – håll i dig nu – ha uttryckt svordomar vid en busshållplats.

Efter några ansträngda tolkningar kom domaren fram till att Vitisjko hade brutit mot villkoren i den gamla domen. Vitisjko deporteras nu till ett arbetsläger, utan att ha fått packa, utan att ha fått ta avsked av sin fru. Där ska han isoleras i tre års tid. Det är inte bara den olympiska elden som slocknar i Ryssland just nu.

Om man tar ett genomsnitt av West Wings romantisering av amerikansk politik och House of Cards demonisering av den hamnar man nog rätt nära sanningen.+ ”House of cards”, säsong 2

– Blå skattehöjningar Borg och Reinfeldt börjar tala om att plocka svenskarna på mer pengar, så man kanske måste jobba extra 14 september i stället för att gå till valurnan.

LÄS MER
En annan bild av Putin
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro