ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: Inför dödshjälp nu

Johan Norberg · 28 Apr 2010
Uppdaterad 24 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Socialstyrelsen har patienter rätt att avbryta livsuppehållande behandling. Det var ett välkommet svar till den totalförlamade 31-åriga kvinna som begärt att få stänga av den respirator hon behandlas i sedan 26 år. Tvångsvård hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.Men klargörandet hjälper bara döende som mot sin vilja hålls vid liv av vården. Det finns också döende som hålls vid liv av naturen, längre än de själva orkar på grund av plågorna, som tvingas se hur de sakta förlorar sinnesförmågorna. En del av dem önskar inget högre än att få dö smärtfritt, i stillhet. Älskade som hjälper dem, t ex genom att ta fram en dödlig dos medicin, riskerar fängelse. Läkaren Gunnar Hagberg har berättat om den händelse som gjorde att han engagerade sig för att legalisera aktiv dödshjälp. En cancersjuk vän bad om hjälp att dö, men Hagberg vågade inte hjälpa till. Den desperate vännen valde i stället att törsta ihjäl sig. Det tog 14 dagar. Socialminister Göran Hägglund vägrar att tillsätta en utredning om dödshjälp. Enligt kristdemokraterna får man inte under några omständigheter aktivt avsluta sitt liv. Den människosynen kommer från deras tro på Gud. Visst, de har rätt att leva och dö efter sin tro och sina värderingar, men det borde vi andra också ha.Om vi äger våra liv måste vi också ha rätten att avsluta det om vi finner det outhärdligt. De som väljer att hjälpa oss med det ska inte tvingas välja mellan att följa lagen och att följa sina samveten. Jag förstår den oro som finns för att aktiv dödshjälp skulle leda till ett sluttande plan. Det finns alltid en risk att vi tolkar människors vilja fel och att en möjlighet missbrukas. Man måste vara ödmjuk inför så svåra frågor. Men faktum är att dödshjälp äger rum dagligen i vården ändå. I samförstånd med patienter och anhöriga väljer läkare regelbundet att dosera lite för mycket morfin, för att ge döende ett värdigare slut. Frågan är om inte en lagreglering av detta, och en tydlig dokumentation av patientens vilja, skulle minska risken för missbruk.+ Den gamle Peter Eriksson (MP) som ansåg att förmögenhetsskatt bara jagade bort investeringar och jobb ur Sverige.– Arizona, som har infört en lag som tvingar polisen att trakassera invandrare från Mexiko.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro