ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: Judar känner sig otrygga i Malmö

Johan Norberg · 23 Okt 2013
Uppdaterad 23 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Inkompetensen knäckte Detroit
Inkompetensen knäckte Detroit

Johan Norberg: Det är 70 år sedan de danska judarna flydde över Öresund, från de nazistiska ockupanter som bara dagar senare skulle ha deporterat dem till koncentrationslägren. Mer än 7 000 judar tog sig med hjälp av fiskare och skeppare över sundet, ofta till Malmö. Bastanta poliser i gummistövlar drog upp deras båtar och hälsade på bred skånska ”Välkomna till Sverige”. När man som malmöit firar det gripande jubileet är det med blandade känslor. För i dag känner sig många judar otrygga i Malmö. Allt fler vittnar om trakasserier och anmäler hatbrott. En journalist på The Local satte nyligen på sig en kippa och gick ut på stan för att se hur han bemöttes. Det tisslades och tasslades, hotades och skreks ”jävla jude”. 

Många har vittnat om det tidigare. Om dem som spottar efter rabbinen, om skolungdomar som säger att judarna borde gasas. En judinna i Malmö berättar för mig att killar ibland ropar ”judesvin” eller ”judehora” efter henne när hon bär davidsstjärna om halsen. Vuxna är bara en smula diskretare. De teaterviskar – men med samma ord. Det händer att någon ger sig på henne fysiskt. 

Det är som en ond dröm. Hur är det möjligt i Sverige 2013, efter allt vi lärt oss om antisemitismens logiska slutpunkt? Enligt Brottsförebyggande Rådet har högst en fjärdedel av hatbrotten koppling till nationalsocialism. Den nya antisemitismen kommer ofta från invandrargrupper som importerar vämjeliga konspirationsteorier från arabiska medier och skolor. Men den judinna jag talar med uppger att hon nästan lika ofta trakasseras av vanliga skånska ungdomar. Och inte bara ungdomar. Senast var det ett äldre, pursvenskt par som angrep henne för att bära en judisk symbol.

Det finns en växelverkan mellan olika slags dynga. Skåne var en gång ett starkt nazistiskt fäste och folkliga fördomar mot judar har överlevt, bl a i vissa högerkretsar. Till det läggs nya fiendebilder från Mellanöstern och en slags legitimering från den del av Palestinavänstern som inte kan hålla isär kritik av Israel och av judar. Gemensamt har de myten om den grymma, giriga juden. De har underblåst varandras fabler och tillsammans vidgat gränserna för vad som kan sägas. 

Det offentliga har äntligen reagerat. Den nya S-ledningen i Malmö verkar mycket seriösare än den förra, som ursäktade antisemitismen. Polisen har börjat utreda hatbrott och skolorna arbeta för tolerans. Men räkna inte med att någon annan gör jobbet. I grund och botten handlar det om vad du och jag gör när hatet tar diskret och välformulerad plats vid fikabord och middagar, eller märks högljutt och vulgärt på en buss mitt i rusningstrafiken. Det är där historiens alla olycksbådande plan börjar slutta. Om du inte säger ifrån då, när kommer du någonsin att göra det?

+ Prag Storslagen jugendarkitektur, dekadenta absintbarer och dammiga antikvariat. För den som vill njuta av bohemisk livsglädje finns det knappast någon bättre stad än Prag.  

– Danstillstånd Kroggästerna började dansa, så den civilklädde polisen larmade kollegerna. Krögaren åtalas nu för att sakna danstillstånd. Tur att det inte längre finns några verkliga brott som poliser behöver ägna sig åt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro