ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: Populistiskt att stoppa tillsatser

Johan Norberg · 4 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013
Johan Norberg: Populistiskt att stoppa tillsatser

Johan Norberg: Populistiskt att stoppa tillsatser


klar

Artikellänk är kopierad

I mitt Facebookflöde började vänner plötsligt fråga vad vi stoppar i barnens munnar. De länkade till alternativmedicinaren Liv Ranwegs blogg, där hon gått igenom innehållet i en tub tandkräm. Hon listade kemikalierna och varnade för gifter och risker för allt från förstoppning till cancer.

Jag undrar bara om Ranweg häller diväteoxid över sin eko-tandkräm, en kemisk förening som i stora mängder kan rubba elektrolytbalansen, vilket kan ge kramper, koma eller död. Diväteoxid är det vetenskapliga namnet för något så vardagligt som vatten. Och liksom alla andra kemiska föreningar som vi, vår natur och vår mat består av – naturliga eller konstgjorda – är det giftigt i för stor dos. Visst är det få som hastigt dricker de sex liter vatten som kan ge vattenförgiftning, men det är inte heller många som äter tiotals tuber tandkräm varje dag. 

Jag förstår Ranwegs oro över vad vi stoppar i oss, men ”naturligt” är inte säkrare i sig. Några av de farligaste ämnen som finns är skapade av naturen. Och vi har utvecklat de konserveringsmedel vissa fruktar för att hålla livs­hotande bakterier och svampar borta från våra barns mat – och vår tandkräm.

När man överdoserar laboratorieråttor ger naturliga ämnen cancer lika ofta som artificiella. Att skrämmas med att vardagliga ämnen är ”giftiga” för att de skulle vara det i tusentals gånger större dos är inte seriöst. Det är som att säga att en blogg är bra för att den hade varit det om den var tusentals gånger bättre.

Men det är medialt tacksamt. TV4:s Kalla Fakta påstod nyligen att din baksmälla kan bero på ”gift i glaset” – tillsatser och bekämpningsmedel i vinet. De hänvisade till en läkare som till radions Medierna uppger att han inte har sagt det som påstods: ”nej, nej, vi har inte alls analyserat det, det är mer hörsägen”.

Per Köhler, doktorand i medicin, sågade Kalla Fakta. Några av ”tillsatserna”, som tanniner, vinsyra, mjölksyra, spår av jäst och ek, är inte tillsatser – det är vin. Och spåren av bekämpningsmedel är så små att man måste ha en utomjordisk törst för att hamna i riskzonen. På sin blogg räknar Köhler ut att du måste dricka 126 liter SomeZin och 468 liter JP Chenet varje dag för att nå EU:s gränsvärde för boscalid.

TV4 är inte ensamt om det populistiska språkbruket. I veckan kom alliansregeringen med en kemikalieproposition där allt mer försumbara risker jagas till allt högre kostnad. Den fick titeln ”På väg mot en giftfri vardag” och handlar om att ”naturfrämmande” ämnen helst ska försvinna.

I den debatten silar man tillsatser och sväljer kameler. Om du dricker en flaska vin var fjärde minut dygnet runt så har du nog större problem att oroa dig för än tillsatsernas tänkbara långsiktiga effekt på sköldkörteln. 

+ Julkalendrar. Vilken bra kombination av berättande, förväntan och överraskningar – och ett oöverträffat sätt att få morgontrötta barn att gå upp trots decembermörkret.

– Handelsförhandlingar kollapsar. Världshandelsorganisationens frihandelsförhandlingar ser ut att misslyckas. Världens största chans att lyfta ekonomin och minska fattigdomen offras. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro