ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: Putin stöds av Europas högerextrema

Johan Norberg · 9 Apr 2014
Uppdaterad 9 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: ”Från min utsiktspunkt ser det ut som att fascismen återigen marscherar på Europas gator.” Jag talar med en äldre polsk jude i Chicago. Hans släkt och vänner mördades av nazisterna. Nu tycker han sig än en gång höra ekon av stöveltramp, i Rysslands militära hot mot grannländerna och i de främlingsfientliga partiernas framgångar inför valet till Europaparlamentet. Det antisemitiska och fascistiska Jobbik vann mer än 20 procent av rösterna i söndagens ungerska val.

Dessa olika former av radikal nationalism har mer gemensamt än de flesta förstår. Jobbik har täta kontakter med Moskva och ser sig som ”en partner” till Putin. När Ryssland riggade en folkomröstning på Krim för att ta regionen från Ukraina var Jobbik valobservatörer, och kallade valet ”exemplariskt”. De hade sällskap. När man läser listan över partier som hjälpte Putin att legitimera valfusket är det som en Who’s Who med Europas rasister – franska Front National, italienska Lega Nord, österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang, bulgariska Ataka.

Samarbetet organiserades av Eurasian Observatory for Democracy & Elections, en Kremlvänlig grupp ledd av två belgare med koppling till nynazism. De beskriver sitt mål som att förena Europa och Ryssland i en stat, ett ”stor-Europa”. Political Capital Institute och tidskriften Foreign Affairs har dokumenterat att flera av dessa partier har liknande målsättningar. Jobbik vill att Ungern lämnar EU och går med i Rysslands ”eurasiatiska union”. Front National vill upplösa EU och Nato och skapa en tät union mellan Paris, Berlin och Moskva. Det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning vill se en allians med Putin och ge den ryska flottan tillgång till grekiska hamnar. Lega Nord menar att Ryssland ”representerar framtiden”.

Kreml och Europas rasister möts i motviljan mot EU, USA, västerländsk liberalism, etnisk mångfald och homosexualitet. Ett skäl till att Putin stödjer dem – enligt envisa rykten även med storskalig, ljusskygg finansiering – är att valframgångarna kan söndra EU-samarbetet och störa kontakterna med USA. Sverigedemokraterna samarbetar för övrigt med flera av dessa partier.

Europas extremnationalister beundrar Putins auktoritära stat och hans ultrakonservativa idéer. Kreml har medvetet odlat en rödbrun ”eurasiatisk” ideologi som blandar totalitarism med nostalgi för tsardömet och den ortodoxa kyrkan. Rörelsens inflytelserike chefsideolog, Alexander Dugin, förespråkar en ”rysk fascism” som lånar friskt av både Stalin och Hitler. Nu argumenterar han för ett krig mot väst som tvingar Europa på knä. Om Europas främlingsfientliga partier, som brukar yla högst om patriotism, vinner större framgångar lär det inte behövas. Då lägger vi oss platt från början.

+ Datalagringsdirektivet upphävs EU-domstolen gör precis det domstolar ska göra: stoppar skurkar. Den här gången de politiker som har tvingat tele- och dataoperatörer att spionera på oss.

- Väntan på Game of Thrones, säsong 4 Bara ett avsnitt i veckan. Vad ska man göra med sitt liv däremellan? 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro