ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: En svagare men farligare Putin

Johan Norberg · 5 Mar 2014
Uppdaterad 5 Mar 2014
Johan Norberg: En svagare men farligare putin

Johan Norberg: En svagare men farligare putin


klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Det talas mycket om Ukraina nu – om historiska gränser, den ryska minoriteten, de icke-rumsrena delarna av den nya regeringen. Något som ska förklara varför den ryska regimen vill slita sönder landet. Det är samma felvända blick som när rätten diskuterar våldtäktsoffrets klädsel och beteende. Något fel måste hon väl själv ha gjort?

För det här handlar inte om Ukraina, oavsett alla fel och brister det landet har, utan om Ryssland. Och då specifikt om Putin och hans paranoida klick av gamla KGB-män. Deras mål har hela tiden varit att etablera lydstater omkring sig som en buffert mot väst. Det var därför de fick panik när Ukraina – det mest centrala landet i strategin – efter revolutionen höll på att ta sig ur deras grepp.

2009 varnade analytikern George Friedman att vi snart kan få ett storkrig då det är Rysslands sista chans att konsolidera en buffertzon omkring sig militärt, särskilt när USA och Europa är distraherade av egna problem. För Ryssland är visserligen farligare än fredsduvor hoppats, men också svagare än hökar befarar.

Putin kunde köpa folkets kärlek för pengar då oljepriset femdubblades och genom att göra Europa beroende av rysk gas. Men intäkterna gick inte till investeringar och korruptionen förstörde näringslivets möjligheter att växa. Därför är råvaruberoendet än större nu, samtidigt som priserna har slutat stiga och ekonomin slutat växa. 2005 kunde regeringen hålla budgeten i balans vid ett oljepris på 20 dollar, nu måste det ligga kring 100 dollar. Nya utvinningsmetoder av skiffergas i USA har minskat gaspriset med två tredjedelar där, och om Europa gör detsamma eller importerar från USA kan gasberoende länder snart kränga sig ur tvångströjan.

Ryssland håller dessutom på att försvinna. Sedan 1993 har befolkningen minskat med 300 000 personer varje år, på grund av låga födelsetal och hög dödlighet. Just nu är läget stabilare, men FN:s prognos pekar på att befolkningen minskar med ytterligare 15 procent till 2050. Medianåldern kommer att vara 42 år. Det kommer bli svårare att samla en väldig, ung armé för att hålla grannländerna i schack. Putin stressade, för han har bråttom. Men det ser inte ut som en seger. Ukraina kommer efter detta göra allt för att söka sig västerut, och även den egna befolkningen och annars trogna partners i regionen oroas av angreppet. Kapitalflykt kan följas av sanktioner som känns i ledarkretsens välfyllda plånböcker. Europeiska länder börjar inse att eftergiftspolitik inte fungerar och söker alternativ till rysk gas. Västvärlden påminns om betydelsen av Nato och ett starkt försvar.

Putin har nog skjutit sig i foten med en granatkastare. Det kommer att göra regimen än svagare. Men kanske just därför än farligare.

+ Utkörning av kvalitetsmat. Genom RestaurangOnline får jag mat hem från Malmös bästa kvalitetesrestauranger. Hej då, pizza, tack för den här tiden.

– Koppargården är sämre. Kommunen tog över Koppargården efter Caremaskandalen. Nu visar en undersökning att de äldres trivsel, trygghet och känsla av inflytande har minskat sedan dess.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro