ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

JOHAN NORBERG: Inse att ert tjat gynnar SD

Johan Norberg · 27 Aug 2014
Uppdaterad 27 Aug 2014

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Tänk ändå den som var fotograf och hade tagit några bra bilder på Jimmie Åkesson. Då skulle royaltypengarna rassla in denna valrörelse, för politiker och journalister försöker släpa in Sverigedemokraterna i varenda diskussion. Snart går det väl inte längre att skriva om muffinsrecept eller Allsång på Skansen utan att det bildsätts med en flinande Åkesson.

Partierna slutade slå på detta lilla post-nazistiska parti och började i stället använda det som slagträ mot de andra partierna – eller kanske snarare som ett järnrör. Gynnar det här utspelet SD? Spelar det där SD i händerna? Till och med Fredrik Reinfeldts ovanligt principfasta försvar för ökad flyktinginvandring häromveckan anklagades för att gynna SD, då han är beredd att betala vad det kostar med dagens mottagningssystem. Och de som kritiserar Reinfeldt för det anklagas i sin tur för att spela SD i händerna genom att mörka kostnaderna, vilket spär på politikerföraktet.

I spalterna pågår samtidigt en metadiskussion om vad som måste göras för att inte SD ska få vind i seglen. Ska vi sluta svartmåla Sverige eftersom det bara förstärker SD:s världsbild, eller ska vi tvärtom tala tydligare om de blottor i samhället som SD spelar på, så att de inte blir ensamma om det? Ska de etablerade partierna bli mer kritiska till invandring, eller skulle det tvärtom legitimera de främlingsfientliga, som det gjorde i Danmark och Frankrike?

Kan alla bara snälla ta en kaffe och ett par djupa andetag? Nästan alla europeiska länder har ett radikalt nationalistiskt eller rasistiskt parti kring 10-15 procent och de lär fortsätta att finnas där, oavsett hur vi anpassar diskussionen och politiken. Som debattören Adam Cwejman, nu riksdagskandidat för FP, har visat kan varken ett lands politik, sociala och ekonomiska utveckling förklara varför sådana partier föds, växer eller försvinner.

Utifrån mitt perspektiv är det alldeles för många som röstar på SD, men det är trots allt en liten minoritet. Andelen svenskar som tycker att invandringen är lagom eller för liten är fler än de som tycker att den är för stor, enligt Sifo, och de har blivit sex procentenheter fler de senaste tio åren. En aktuell SOM-undersökning visar att svenskarna är betydligt mer oroade över ökad främlingsfientlighet än över ökad invandring.

20 procent av svenskarna tror på spöken och astrologi, men vi låter inte dem kidnappa varje diskussion om vetenskap och vi anpassar inte våra uppfattningar för att på något vis försöka ta vinden ur seglen på dem. Inte heller politiskt ska vi låta de minst representativa styra diskussionen. Sluta taktisera, tyck som ni gör och säg det ni tycker, och – för att använda er egen retorik – inse att ert tjat om vad som gynnar SD bara gynnar SD.

+ Att hjälpa varandra De valarbetare som protesterar mot nedrivning av valaffischer, genom att laga och sätta upp andra partiers nedrivna affischer. Kärlek besegrar hatet.

– Nedläggningshotet mot Bromma De rödgröna vill lägga ned Bromma flygplats. Hejdå Stockholm, då tar jag mina malmöitiska turistpengar till Köpenhamn.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro