ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Norberg: Obama beredde väg för Trump

Johan Norberg · 16 Nov 2016
Uppdaterad 17 Nov 2016

Barack Obama expanderade presidentens makt. Han borde tänkt på vad som kan göras med denna kolossala makt om landet fick en president som vill tysta kritiska tidningar, återinföra tortyr och avrätta terroristers oskyldiga familjer, skriver Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trump har snart mer makt än någon annan människa någonsin haft. Han kan införa politik utan stöd i den lagstiftande kongressen och kan starta både handelskrig och militära krig. Och mannen som hans rådgivare inte vågade anförtro lösenordet till Twitter kommer när som helst kunna beordra fram den där 20-kilosväskan i läder som innehåller avfyringskoderna för att göra slut på hela planeten.

”Varför?” utbrister panikslagna demokrater. Ta en titt i spegeln, är svaret, om ni vill finna den skyldige. När president Obama var i opposition klagade han på att president Bush missbrukade sin makt, inte minst genom exekutiva order. Det vill säga instruktioner till myndigheterna som allt mer används för politiska syften, till exempel anti-terrorprogram. Men lägligt nog förlorade Obama all rädsla mot denna makt i det ögonblick den landade i hans knä.

►LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

Tvärtom expanderade han den. Ibland över parodins gräns. Kriget i Libyen krävde inte kongressens godkännande, menade han, för det var ingen riktig ”konflikt” – libyerna kunde ju inte skjuta tillbaka på de amerikanska bombplanen. Han använde exekutiva order för miljö- och vapenpolitik och för att jaga medieläckor, även när kongressen var emot det. ”Vi kan inte bara vänta på lagstiftning”, sa Obama.

Liksom republikanerna ville ha mer presidentmakt när deras Bush styrde, ville demokraterna det när Obama använde den för vad de såg som ett gott syfte. Det krävdes inte striktare kontroller när drönare avrättade misstänkta terrorister, förklarade regeringstjänstemän, för Obama var en bra man som studerade vad stora tänkare som Augustinus och Thomas av Aquino skrivit om krig. Av samma skäl fanns inget behov att omgärda kärnvapen med kontrollmekanismer.

►LÄS MER: Trump vill inskränka USA:s aborträtt – så här ser det ut i resten av världen

Om Obama nu var så beläst borde han ha ägnat någon tanke åt vad som skulle kunna göras med denna kolossala makt om landet fick en president som vill tysta kritiska tidningar, återinföra tortyr och avrätta terroristers oskyldiga familjer? Kanske till och med av någon som inte ens läser Thomas av Aquino innan han beordrar eldgivning? Obama ”beredde väg”, som Trump säger. Historien har ett enerverande sinne för ironi.

Läxan är att du aldrig ska göra sånt mot minoriteten som du inte vill att majoriteten gör mot dig när du väl är i minoritet. Naiva svenskar har mycket att lära därvidlag. Vi låter så gärna politiker övervaka oss, avgöra vad som får och inte får sägas och bestämma vilken utbildning våra barn får, för de verkar ju hyggliga. Tills dessa verktyg faller i en galen psykopats händer, förstås. Det är det främsta skälet att begränsa makten, även att göra sånt du själv gillar. Den stat som är stor nog att ge dig allt du vill ha, är också stor nog att ta ifrån dig allt du har, som radiojournalisten Paul Harvey varnade.

+ Kents sista spelning i Malmö. Ett mörkt fyrverkeri av ljud, ljus och bilder, och ett Kent i sitt livs form. Missa inte chansen att se dem på deras sista turné.

– Leonard Cohens död. En dag efter att jag rekommenderar Leonard Cohens smärtsamt vackra nya album i Metro får jag beskedet att han inte längre är med oss. Stängningsdags. Vi bländas av ljuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro