ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Staël von Holstein: Jag är stolt över att ha släppt taget

Johan Staël von Holstein · 4 Sep 2017
Uppdaterad 4 Sep 2017
Olika föräldrar, liksom politiken, har olika svårt att släppa taget och att lita på sina barn/medborgarna, skriver Johan Staël von Holstein.

Olika föräldrar, liksom politiken, har olika svårt att släppa taget och att lita på sina barn/medborgarna, skriver Johan Staël von Holstein. Foto: Shutterstock/IBL


Att släppa taget, ansvaret och att ge friheten gör ont, inte bara för föräldern utan även för staten, skriver Johan Staël von Holstein.

klar

Artikellänk är kopierad

Frihet! Friheten kommer stegvis och är det finaste och viktigaste i livet. Det första steget är att födas och att klippa navelsträngen. Rudimentärt avgörande, fysiskt och brutalt med smärta både hos mor och barn.

I det läget är vi inte kapabla att göra något med vår frihet. Vi, som individer, måste vänja oss, mogna och utvecklas för att i allt större grad kunna ta allt större eget och personligt ansvar. Med det accepterar vi också det tillhörande oundvikliga ökade risktagande som friheten innebär och kostar. Den processen fortsätter långt upp genom livet och även staten blandar sig i ansvaret i övergångsfasen.

Vi föräldrar måste i allt större grad vänja oss och acceptera våra barns ständigt ökade törst på frihet.

Staten, politiken, sätter regler för när och hur friheten skall ökas och skapar genom skola, utbildning och samhälle möjligheter, eller begränsningar för individen att anpassa sig och förbereda sig. Dagis, skola, straffmyndighet vid 16, körkort och myndig vid 18 är sådana instrument och medföljande grader och risker.

Successivt måste vi som föräldrar acceptera vårt minskade inflytande över individen som i allt större utsträckning kan nyttja av sin frihet. Ju mer frihet, desto vackrare och mer underbart liv.

Att släppa taget, ansvaret och att ge friheten gör ont, inte bara för föräldern utan även för staten. Olika föräldrar, liksom politiken, har olika svårt att släppa taget och att lita på sina barn/medborgarna. Socialism och socialdemokrati vill helst behålla makten och bestämmanderätten över individen för alltid, precis som vissa föräldrar vill säga nej till allt kul och bestämma allt.

Förra veckan passerade vi en avgörande fas. Vår underbara, älskade, talangfulla artonåriga son lämnade hemmet för att under hundra dagar fotografera, dokumentera och filma en resa runt jorden. Vi är så otroligt stolta, glada och lyckliga över hur han sparat, knegat och planerat denna resa och att han gör den i full frihet.

Men det gör så ont. Det finns så mycket risk! Jag har gråtit tårar men är stolt över att ha släppt taget. Frihet är allt.

Plus: Upp för Delhi och Indien som får besök av en skitcool kille!

Minus: Ner för svenska väljare som inte förstår bättre än att ge Socialdemokraterna stöd och förtroende trots allvaret i den stora IT-härvan. Må ni vakna ur er dvala innan nästa val.

Johan Staël von Holstein

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staël von Holstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro