ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Johan Staël von Holstein: Stureplan är hela Sveriges hjärta

Johan Staël von Holstein · 1 Jun 2017
Uppdaterad 1 Jun 2017
Man behöver aldrig lämna Stureplan, skriver Johan Staël von Holstein.

Man behöver aldrig lämna Stureplan, skriver Johan Staël von Holstein. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Här verkar alla på lika villkor med en tillgänglighet som är unik i världen, skriver Metros nygamla kolumnist Johan Staël von Holstein.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är tillbaka! 🙂

Det känns underbart att åter vara en röst i Metro och därmed kunna nå ut med mina viktiga budskap till alla läsare.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein kommer tillbaka som kolumnist på Metro

Även om vi fortfarande (i tre veckor till innan det vänder) går mot ljusare tider har vi mycket mörker att slåss emot såsom; Jante, socialism, rasism och allmänt bakåtsträvande…

Jag kommer som vanligt försöka sprida ljus och vara positiv och med obotlig optimism och framtidstro sprida visionära och kreativa bilder av en fantastisk framtid. Min grundinställning är att förändring är nödvändig och konstant och att den ska bejakas och omfamnas med tillit, ansvar och flexibilitet. En allt mer dynamisk och mångfacetterad framtid kommer att kräva allt mer individuellt ansvar och allt mindre centralstyrd politisk inblandning.

Ändå skriker jag i min första kolumn – STOPP!

Vi måste stoppa Stureplansplanerna – Sturegallerian ska renoveras och byggas ut och hela platsen genomgå övergripande förändringar som riskerar att döda platsen som vi känner den i dag.

Här handlar det om att rädda hjärtat, för Stureplan är just det: Hjärtat! Hjärtat av Stockholm, hjärtat av svensk industri, svensk finans, svenskt riskkapital, svenskt entreprenörskap, svensk turism, svensk kultur – ja, hela Sveriges hjärta.

Här vid Svampen träffas alla svenskar som besöker storstaden, alla journalister hänger här sida vid sida med skådespelare, musiker, politiker, affärsmän och entreprenörer. Här finns ingen (eller väldigt lite) rasism, här verkar alla på lika villkor med en tillgänglighet som är unik i världen.

Miljardärer i London och New York äter oanträffbara sina luncher och middagar på herrklubbar (oftast gubbar), men på Stureplan sitter de bredvid fattiga studenter och entreprenörer med drömmar och visioner. Här förhandlar näringslivets toppar med internationella företagsledare från hela världen om produktioner och försäljning som påverkar hela landet.

Ingen annan plats på jorden har så många multinationella företags huvudkontor på så liten yta som runt Stureplan. Och just närheten är både viktig och fantastisk!

Här går tunnelbanan direkt till KTH, en av världens bästa tekniska högskolor, och till Stockholms Universitet (Sveriges största), Stureplan ligger fem minuter från statsministern (även om han är bedrövlig).
 Närheten gör att stockholmsentreprenören och affärsmannen är effektivare än konkurrenterna på många andra platser och det är en av huvudanledningarna till det Svenska IT-undret.

Man tränar här, äter frukost, lunch och middag på någon av de många restaurangerna, fikar, jobbar, förhandlar och inspireras i Sveriges enda riktiga smältdegel. Kreativiteten är gränslös och på kvällarna firar man framgångarna bland världens vackraste folk. Då väcker Stureplan hela världens beundran och avund. Man behöver aldrig lämna Stureplan.

Här har vi vårt eget Manhattan i miniatyr. Här är allt möjligt, här är det framåtlutat och förhoppningsfullt. Stureplan är loket! Rädda Stureplan! Engagera er!

Johan Staël von Holstein

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staël von Holstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro