ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Josef Fritzl är frisk

Stefan Wahlberg · 19 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta bestialiska brott är resultatet av en hastigt uppblossande affekt som lamslår gärningsmannens impulskontroll och är över på några sekunder. Josef Fritzls brott pågick oavbrutet och rationellt under 24 år.

Det är outhärdligt, nära nog osannolikt och ställer en av de vanligaste frågorna i sådana här sammanhang på sin spets: Kan en sådan människa verkligen vara frisk?Svaret på frågan är ja. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att Fritzl förvisso har en personlighetsstörning men att han är fullt kapabel att intellektuellt kalkylera med tillvaron. Han kan skilja på rätt och fel och inse konsekvenserna av sina gärningar. I filosofiska sammanhang brukar man säga att han har en fri vilja, ett fritt val. Därmed har han också ett ansvar som enligt vår djupt rotade rättstradition kan utkrävas och bestraffas. Primärt är det nämligen just avsikten bakom en människas gärning som vårt juridiska system vill bestraffa. Inte effekten. Detta illustreras enklast genom det faktum att försök till mord kan leda till livstids fängelse medan vållande till annans död kan stanna vid böter. Avsikt kontra effekt – en i grunden biblisk uppfattning om att det är det onda uppsåtet som ska bekämpas. Josef Fritzl aktualiserar frågan mer än de allra flesta andra brottsfall. Han rubbade, med insikt och ont uppsåt, balansen mellan rätt och fel för sin egen perverterade vinnings skull. Hans gärningar må kunna förklaras men kan de någonsin ursäktas?I den rättspsykiatriska utredningen gör Fritzl som så många andra människor brukar göra när de har ställt till det: Han gör sig själv till ett offer för omständigheterna. Han berättar att hans mor var en tyrann som aldrig gav honom kärlek eller trygghet, att han isolerades och misshandlades. Rättspsykiatrikern förklarade i domstolen att Fritzl drevs av att kompensera denna utsatthet med genuin maktutövning. Så hur var det då med den fria viljan, det fria valet? Jo, de fanns där enligt den psykiatriska expertisen. Josef Fritzl gjorde sina val. Därför kan hans traumatiska uppväxt aldrig utgöra en ursäkt för våldtäkt, tortyr och slaveri. Av människans rätt till det fria valet följer nämligen också en skyldighet att ta ansvar för de val vi gör.+ SVT:s KG Bergström – den inrikespolitiska journalistikens drottningmoder!

– Den ryska björnen sover inte alls utan har blivit trampad på tårna av den svenska melodifestivalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro