ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jultoken somnar med knäck-klet på kinderna

Stephan Mendel-Enk · 29 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För alla oss som tillhör en annan religion än kristendomen kommer december bli en tuff månad. Tomtarna och klapparna som den kristna läran lockar våra barn med är så förföriska att det är näst intill omöjligt att stå emot.  

Men jag tycker också att det är imponerande av kristendomen. Andra religioner har fullt upp med att få sina medlemmar att fira de egna högtiderna. Att få folk från andra trossamfund intresserade anses vara långt bortom räckhåll. Den buddhistiska gravstädningsfesten har exempelvis aldrig fått något riktigt genomslag i icke-buddhistiska kretsar. Inom ­juden­domen har vi hållt på i nästan 6 000 år utan att en enda unge från någon annan religion velat fira jom kipur med oss.

Som motvikt till den massiva julpropagandan har judendomen vidtagit vissa åtgärder. Vi har till exempel tillåtit presentutdelning under chanukka, som också infaller i december. Hittills har det inte hjälpt mycket. Varje år får man ändå höra saker som "snälla vi kan väl ha julgran, vi kan väl sjunga julsånger, de kristna har mycket roligare, jag går över till grannen". Och det är bara exempel på vad min mormor brukar säga.

En av hemligheterna bakom julens popularitet tror jag är att den har så tydliga band till historien. Förr i tiden hände det till exempel ofta vid stora högtider att några utövare trädde in i en slags religiös extas. Närkontakten med gud gjorde dem så upprymda att deras personlighet förändrades för ett tag.

Den moderna, sekulariserade kristendomens motsvarighet är den så kallade jultoken. Det är en person som börjar hetsa upp sig över julen långt före första advent. När det väl är dags kan jultoken inte hantera allt godis, all mat, alla presenter och storslagna tv-program som helgen erbjuder.

Under julafton blandar jultoken glädjetjut över att gåvorna ska delas ut med tårar över att de inte kan leva upp till de astronomiska förväntningarna. Hon provar tomteskägg , blir för varm, mår illa, tar av sig alla kläderna och springer runt lägenheten tills hon slutligen somnar på bordet framför tv:n, med ­elektriskt hår och knäck kletat över kinden.

Jag har visserligen aldrig bevittnat något av detta själv, men det är vad grannen brukar berätta när han ringer på och säger att det blivit dags för oss att hämta mormor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro