ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Äntligen fördelas jorden i Sydafrika

Kajsa Ekis Ekman · 26 Sep 2018
Uppdaterad 26 Sep 2018
I Sydafrika består befolkningen av 9 procent vita som äger 72 procent av marken. Nu kan det förändras, skriver Kajsa Ekis Ekman.

I Sydafrika består befolkningen av 9 procent vita som äger 72 procent av marken. Nu kan det förändras, skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Kym Ellis/Unsplash, Metro


Tidigare i år släppte Världsbanken en rapport som få västerländska tidningar skrivit om – kanske just därför att den erkänner att Sydafrika inte kommer att kunna lösa sina problem utan en jordreform, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kommer det sig att det går bra för vissa länder och inte för andra? Ja, en förklaring är hur jorden är fördelad. Länder där jorden tillhör några få präglas ofta av fattigdom, vilket leder till minskad köpkraft och minskad tillväxt. Länder som genomfört en jordreform och delat ut jorden bland befolkningen ser däremot ofta en explosionsartad tillväxt och minskad fattigdom. Ta till exempel Japan som 1947 under amerikansk ledning överförde en tredjedel av jorden till egendomslösa lantbrukare – vilket lade grunden för den ekonomiska explosionen.

quotation startEn liten vit elit äger fortfarande större delen av jorden.quotation end

Någon jordreform har dock inte skett i länder som Zimbabwe, Namibia och Sydafrika. En liten vit elit äger fortfarande större delen av jorden. I Sydafrika äger vita 72 procent av jorden men är bara 8 procent av befolkningen. Kanske har regeringarna avskräckts av reaktionerna på Zimbabwes försök till jordreform år 2000. Det ledde till sanktioner och ekonomiskt krig från väst vars effekter landet ännu inte hämtat sig från.

Men nu händer det saker! Tidigare i år släppte Världsbanken en rapport som få västerländska tidning skrivit om – kanske just därför att den erkänner att Sydafrika inte kommer att kunna lösa sina problem utan en jordreform. Rapporten, ”The Incomplete Transition”, konstaterar mycket riktigt att ”den ekonomiska övergången från apartheidsystemet inte är fullständig” då man visserligen fått demokrati och rättvisa lagar – men att ekonomisk apartheid är kvar i form av ojämlik fördelning av land. Sydafrika är världens mest ojämlika land – och ett av världens farligaste.

Världsbanken förespråkar till och med en jordreform utan kompensation till vita markägare – det vill säga expropriering!

Som Baffour Ankomah skriver i The New African är det ironiskt att just den medicin som Världsbanken vill ordinera Sydafrika är samma som ledde till att Zimbabwe drabbades av sanktioner. Men oavsett är jordreformerna nu på väg. Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosa har gått med på oppositionsledaren Malemas krav om expropriering utan kompensation, och Namibias regering har följt efter. För demokrati är ju inte bara rösträtt, utan också rätten att äta och bo.

Kajsa Ekis Ekman

Plus. Shawn Rodens seger i bodybuilding-tävlingen Mr Olympia.Minus. ”Big Ramys” form under Mr Olympia. Svullen och vattnig!

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro