ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Kapitalism är som poker – den enes vinst är den andres förlust

Kajsa Ekis Ekman · 30 Jan 2018
Uppdaterad 30 Jan 2018
Kapitalets vinst är också en skatt – utan välfärd, skriver Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman.

Kapitalets vinst är också en skatt – utan välfärd, skriver Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Metro


Det är vårt arbete som bidrar till företagens enorma profit, skriver Kajsa Ekis Ekman som ifrågasätter varför vi inte diskuterar företagsvinster i högre utsträckning.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad är profit?

Inget annat än en skatt på arbete som går till kapitalisten.

Och till skillnad från den skatt vi betalar till staten får vi inte tillbaka något av den vi betalar till företagsägaren.

Men det här tänker ingen på. Medan skatt är en ständig valfråga och debatteras i termer av ”skattetryck” och möjliga avdrag, så är det få som tänker på att profiten också egentligen är våra pengar. All profit som företagen gör kommer ju till syvende och sist från människors arbete. Det är så de gör profit, genom att folk jobbar mer än vad de får tillbaka. Ja, profiten har till och med döpts till ”vinst” vilket låter positivt, vem vill inte vinna pengar?

Alla förutom Leif Östling vet att skatten vi betalar till det offentliga får vi tillbaka i form av skola, sjukvård, polis, brandkår och annan samhällsservice. Ändå debatteras alltid skattenivåerna som om det vore fråga om något slags rån, samtidigt som profiten helt går fri och hamnar på Cayman Islands utan att vi ser röken av den. Statens totala intäkter för 2016 blev 1 360 miljarder kronor, medan de 500 största företagen i Sverige omsatte 6 384 miljarder kronor och hade en sammanlagd vinst på 651 miljarder.

Så vinsten bara från de 500 största företagen är hälften så hög som skatteintäkterna. Vet ni vad detta är? Det är vårt arbete som vi ger gratis till företagen. Men någon debatt om dessa nivåer hör vi nästan aldrig. Varför är det inte en valfråga hur höga vinsterna ska vara? Varför talar vi inte om hur mycket mer vi skulle få i plånboken om vinsten istället delades ut mellan de anställda? Varför betraktar vi skatten som våra pengar medan vinsten som företagens rättighet, trots att båda kommer från vårt arbete?

Som tur är har Sverige äntligen börjat sätta ner foten emot vinsterna i välfärden, även om förslaget som regeringen och (v) lagt fram är lite fegt: Bara begränsa vinsterna i skolan och endast sätta gränsen vid 7%. Sverige är extremt på detta sätt: Inget annat land i Europa har en skola som drivs med offentliga utgifter och privata vinster. Men all vinst borde debatteras – för i kapitalism gäller samma sak som i poker: den enes vinst är alltid den andres förlust.

Plus: Att fler och fler människor blir medvetna om klimatfrågan och slutar flyga.

Minus: Att alla vinterjackor är antingen otroligt fula eller kalla. Varför görs allt mode för italienskt klimat? Måste man se ut som en bergsbestigare för att inte frysa ihjäl?

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro