ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Miljardärerna vet vad de tjänar på – vet du?

Kajsa Ekis Ekman · 28 Aug 2018
Uppdaterad 28 Aug 2018
"Hur ska det gå att orientera sig efter valaffischer där alla håller med om allt? Även valkompasser där man ska fylla i vad man tycker om olika 'frågor'. Även de missar valets kärna. Och den handlar om intressen, inte om åsikter", skriver Kasa Ekis Ekman.

"Hur ska det gå att orientera sig efter valaffischer där alla håller med om allt? Även valkompasser där man ska fylla i vad man tycker om olika 'frågor'. Även de missar valets kärna. Och den handlar om intressen, inte om åsikter", skriver Kasa Ekis Ekman. Foto: Centerpartiet, Metro


Högern vill att de som äger företagen ska få mer, vänstern vill att arbetarna ska få mer. Är du löntagare tjänar du alltså inte på högerpolitik, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Nationalekonomen Agneta Stark skrev en gång att politiska budskap är meningslösa om de inte går att säga emot. Det stämmer verkligen in på årets valaffischer – alla verkar tro att folk är imbecilla. Som Centerns affisch där det bara står ”Framåt!” Tycker någon att vi ska gå bakåt? Eller Kristdemokraternas ”Du ska kunna lita på Sverige”. Vem tänker: nej, uuh, jag vill inte lita på Sverige? Eller Socialdemokraternas ”Jag vill ha ett Sverige där alla som kan jobba ska jobba.” Vill någon motsatsen?

Hur ska det gå att orientera sig efter valaffischer där alla håller med om allt?

LÄS MER
Emilie Ebbis Roslund: Sluta behandla SD som underdogs

Inte blir det lättare av de valkompasser där man ska fylla i vad man tycker om olika ”frågor”. Även de missar valets kärna. Och den handlar om intressen, inte om åsikter. Den stora skillnaden i politiken går mellan vänster och höger och den handlar om fördelning. Högern vill att de som äger företagen ska få mer, vänstern vill att arbetarna ska få mer. Är du löntagare tjänar du alltså inte på högerpolitik.

Om högerpartierna vinner kommer de att lagstifta om kraftigt sänkta löner för unga och nyanlända. 12 000 i månadslön kommer en ung personlig assistent få i månadslön. 11 800 får en nyanländ bilmekaniker. Om Sverigedemokraterna vinner har arbetare heller ingen ljus framtid. SD fällde förslaget om kollektivavtal vid upphandlingar, de röstade ner förlaget om att begränsa allmän visstid och för en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. SD vill också ha ett program med ”gästarbetare” som ska tas in tillfälligt när företagen behöver billig arbetskraft och sedan skickas tillbaka.

Får Liberalerna makten kommer ännu fler sjukhus privatiseras och säljas ut – de säger inte vilka, men i Stockholm rör det sig om Södersjukhuset, Danderyds eller Södertälje sjukhus. Det betyder ännu mer vinst åt enskilda kapitalister på vår bekostnad. De rödgröna säger nej till fler privatiseringar och vill stoppa vinsten i välfärden så att alla skattepengar går tillbaka till folket.

Av Sveriges superrikaste – tidningen Connoisseurs prenumeranter är det bara 0.8 procent som ska rösta på Vänsterpartiet, och hela 63 procent på Moderaterna i valet, enligt en undersökning som tidningen gjort.  De vet vad de tjänar på – vet du?

Kajsa Ekis Ekman

Plus. Göran Therborns nya bok ”Kapitalet, överheten och alla vi andra” med fakta om hur ojämlikt Sverige blivit.Minus. Alla partiers valaffischer.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro