ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Offrens tid är nu

Kajsa Ekis Ekman · 26 Mar 2019
Uppdaterad 26 Mar 2019
I dokumentären om Josefin Nilsson som går på SVT nu är det hennes syster som berättar om det enorma psykiska och fysiska våld Nilsson fick utstå av sin dåvarande pojkvän, skriver Kajsa Ekis Ekman.

I dokumentären om Josefin Nilsson som går på SVT nu är det hennes syster som berättar om det enorma psykiska och fysiska våld Nilsson fick utstå av sin dåvarande pojkvän, skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Fredrik Persson/TT


Fortfarande talas det ytterst lite om det våld som så många kvinnor lever med i hemmet, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Offrens tid är nu. 

I dokumentär efter dokumentär får offren för sexuellt och fysiskt våld äntligen upprättelse.

Jag skriver offer och inte överlevare, eftersom alla inte överlever. I dokumentären om Josefin Nilsson som går på SVT nu är det hennes syster som berättar om det enorma psykiska och fysiska våld Nilsson fick utstå av sin dåvarande pojkvän och som enligt dokumentären var en bidragande orsak till hennes förtida död. Mannen ifråga dömdes, men går i praktiken ostraffad – han fick villkorligt.

quotation startHur många känner att de inte kan lämna därför att de är inne i en pendel av ömhet och terror, eller därför att det är när de talar om att lämna som mannen hotar att döda dem?quotation end

I och med #metoo har det talats mycket om sexuella trakasserier och våldtäkt, men fortfarande ytterst lite om det våld som så många kvinnor lever med i hemmet. Hur många går inte till jobbet varje morgon med sänkt huvud för att de har fått sin självkänsla undergrävd, gång på gång?

Hur många känner att de inte kan lämna därför att de är inne i en pendel av ömhet och terror, eller därför att det är när de talar om att lämna som mannen hotar att döda dem, eller stannar för att skydda sina barn därför att även våldsamma män får vårdnad?

Vad värre är att samhället ofta inte tycks vilja veta. Sanningen är att Sverige är extremt underutvecklat när det gäller den här kunskapen.

2001 kom den största studien någonsin om svenska kvinnors erfarenheter av våld – Uppsala universitets studie ”Slagen dam”. 10 000 kvinnor i olika åldrar över hela landet hade svarat på detaljerade frågor om sina erfarenheter av att ha blivit utsatta för våld, hot och kränkningar. Resultatet visade att nästan varannan kvinna, 46 procent, hade utsatts för våld. I förordet skrev Brita Bjelle, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten: ”Tigandets tid tycks vara förbi. Kvinnor i olika åldrar kan och vill uttrycka sina upplevelser av hot och våld.”

Men tigandets tid var inte alls förbi. Ledarsidor, kända kriminologer och andra tyckare gick till massiv motattack. Resultaten var ”förljugna” skrev Hanne Kjöller och ”ointressanta” enligt Jerzy Sarnecki. Istället för att bli en aha-upplevelse, smutskastades forskarna som gjort studien och utsattes för ett av Sveriges första nätdrev. Kanske har tiden blivit mogen nu för att se motattacken för vad den var: ett försök att tysta svenska kvinnors vittnesmål.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Boken ”Why Does He Do That” av Lundy Bancroft. Ett måste för att förstå arga och våldsamma män.Minus: Att LO och S fortsätter med förslaget att begränsa strejkrätten trots hamnarbetarnas seger.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro