ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Skyll inte på folket – eliten ligger bakom extremhögern

Kajsa Ekis Ekman · 6 Nov 2018
Uppdaterad 6 Nov 2018
Lula ledde överlägset opinionsmätningarna, men med bara någon månad kvar till valet olagligförklarades hans kandidatur.

Lula ledde överlägset opinionsmätningarna, men med bara någon månad kvar till valet olagligförklarades hans kandidatur. Foto: IBL


Precis så ser de nya statskupperna ut i Latinamerika från Honduras till Ecuador: Stridsvagnarna har bytts ut mot valfusk, juridiska trick och sanktioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Högern harkuppat sig till ytterligare en valvinst på den amerikanska kontinenten och svensk media säger inte ett knyst.

LÄS MER
Kajsa Ekis Ekman: Jean-Claude – dags att gola!

Som vanligt är det ”folket” som ska analyseras, som om det vore de som låg bakom Jair Bolsonaros seger i Brasilien. Journalister besöker kyrkor och intervjuar galna kristna fundamentalister och meningen är att man ska tycka: ”oj oj vilka idioter folk är.”

helt utan bevisbli justitieministeravsättandet av den demokratiskt valda presidentenskjuta mot ursprungsbefolkningenledde överlägset opinionsmätningarnaolagligförklarades hans kandidaturinvändningar från FN:s människorättsråd.Ingen säger det uppenbara: Bolsonaro vann därför att den kandidat folket helst vill ha, Lula, sitter fängslad. Dömd av en domare, Sergio Moro, som nu belönats med att i Bolsonaros regering. Moro och Bolsonaro låg tillsammans bakom Dilma Rousseff 2016. De representerar Brasiliens absoluta överklass, jordägarna som inte skyr några medel för att få skövla Amazonas och . De stöds också av det internationella kapitalet som dreglar över kontrakten på Brasiliens gruvor. Lula , men med bara någon månad kvar till valet trots

quotation startIngen säger det uppenbara: Bolsonaro vann därför att den kandidat folket helst vill ha, Lula, sitter fängslad.quotation end

Socialdemokraternas två främsta ledare, Lula och Dilma, var alltså fängslade eller avsatta. Precis så ser de nya statskupperna ut i Latinamerika från Honduras till Ecuador: Stridsvagnarna har bytts ut mot valfusk, juridiska trick och sanktioner.

Men våra medier benämner det inte med namn. Istället får vi höra att valresultatet ”ifrågasätts” och att vinnarna är ”kontroversiella”. Samma sak med Trump och extremhögern i Europa. Hur många porträtt har vi inte sett av dess väljare? Men har ni sett något porträtt av de som finansierar dem? Som vet att då den traditionella högern är uträknad finns det bara ett sätt att komma tillbaka till makten och det är att stödja fascister, och som därför satsar enorma belopp på deras valkampanjer? Nej, det ska verka som att det är folkets känslor som ligger bakom. Avsikten är att ansiktet på den härskande klassens återkomst till makten ska bli byfånens.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Klimataktionen Ende Gelände i Tyskland. Nu växer klimatrörelsen i Europa igen!

Minus: Att uteserveringarna tas bort på vintern.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro