ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Det är dags att lämna EU

Kajsa Ekis Ekman · 21 Nov 2017
Uppdaterad 21 Nov 2017
EU marknadsförs som ett fredsprojekt, men om man läser det fördrag som låg till grund för Kol-och stålunionen 1950 handlar det inte alls om fred, utan om priser, skriver Kajsa Ekis Ekman.

EU marknadsförs som ett fredsprojekt, men om man läser det fördrag som låg till grund för Kol-och stålunionen 1950 handlar det inte alls om fred, utan om priser, skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Markus Schreiber/AP


En avsikt med EU har varit att säkra Europas kontroll över resten av världen. Organisationen bildades inte alls i fredstid, tvärtom mitt under brinnande kolonialkrig, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I helgen träffades EU-höjdarna i Göteborg. Förr träffades den härskande klassen ofta på sommaren, men det blev alltid stora protester, och nu håller de av någon anledning alltid mötena på vintern. Tidningarna var fulla av rubriker som ”EU-toppmötet är i gång – så påverkas du”. Då menade de inte hur vi påverkas av de politiska besluten. Utan trafiksituationen.

Detta är symboliskt för hur vi förväntas förhålla oss till EU. Vi ska inte lägga oss i vad eliten gör, på sin höjd bli irriterade över att vi måste ta en annan väg till jobbet.

För trots allt prat om att ”nu kommer de sociala rättigheterna” har EU alltid varit kapitalisternas projekt. EU marknadsförs som ett fredsprojekt, men om man läser det fördrag som låg till grund för Kol-och stålunionen 1950 handlar det inte alls om fred, utan om priser. Det handlar om att skapa en gemensam marknad för kol och stålföretagen som skulle bygga upp Europa efter kriget, om att avskaffa tullar och säkra behovet av arbetskraft.

En annan avsikt har varit att säkra Europas kontroll över resten av världen. Organisationen bildades inte alls i fredstid, tvärtom mitt under brinnande kolonialkrig. EG blev Europas sätt att försöka bevara kontrollen över Afrika, som Stefan Jonsson och Peo Hansen skriver i boken ”Eurafrika”.

Och det var Volvochefen PG Gyllenhammar och de andra kapitalisterna som tog initiativ till att utveckla EG till EU. Företagen hade blivit allt större och behövde nu en större marknad att spela på. De hade inte tid att vänta på att Europas olika regeringar skulle göra som de ville, utan såg i EU en genväg runt demokratin: En stat med minimalt folkligt inflytande.

Så har det också blivit. I EU sitter storföretagen och byråkrater och beslutar utan att vi tillfrågas eller ens får veta vad som händer. Faktum är att nästan alla de farhågor som EU-motståndarna hade vid folkomröstningen 1994 har besannats. Arbetslösheten har ökat, fackets inflytande minskat och Sveriges självständiga röst i internationella frågor har tystnat. Nu räcker det, tycker jag, vi har gett EU tillräckligt med tid. Dags att lämna!

Plus: Att #metoo nu sprider sig till fler yrkesgrupper.Minus: Isbergssallad, helt meningslös ingrediens som restaurangerna använder för att fylla ut sallader med luft. Obs, en grekisk sallad ska inte innehålla isbergssallad, då är det fusk.

Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro