ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Hur många ord kan man hitta på för att slippa säga klassamhälle?

Kajsa Ekis Ekman · 19 Jun 2018
Uppdaterad 19 Jun 2018
Valrörelsen har hittills gått ut på att hitta på nya ord för klassamhällets konsekvenser utan att säga klassamhälle: "utsatta områden", "riktade insatser", skriver Kajsa Ekis Ekman.

Valrörelsen har hittills gått ut på att hitta på nya ord för klassamhällets konsekvenser utan att säga klassamhälle: "utsatta områden", "riktade insatser", skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Unsplash/ Mihály Köles


De största partierna tävlar i ett verbalt krig mot vissa förorter i Sverige, som utpekas som roten till allt ont i samhället. Men vet ni vad? Våra samhällsproblem är inte geografiska. Det är inte vissa platser som orsakar dem. De handlar om hela samhället och de stavas ojämlikhet, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Låt oss gå tillbaka till 2007. Efter att folk kastat sten och bränt bilar på flera håll i Sverige skickar regeringen ut integrationsminister Nyamko Sabuni som säger ”Skärpning, föräldrar!” Budskapet lyder: det här har politikerna inte med att göra. Det är föräldrarna som bör ”se till att barnen ska vara inne”.Gräsrotsorganisationer och vänstergrupper försöker i åratal göra sin röst hörd men protester och ockupationer får kalla handen av högern, som är upptagen med att fixa avdrag för de rika.

quotation startNu sår man vad man skördat men vill inte känna igen plantorna.quotation end

Spola fram till idag och de största partierna tävlar i ett verbalt krig mot vissa förorter i Sverige, som utpekas som roten till allt ont i samhället. Det talas om militär som ska patrullera gator och om utegångsförbud för unga. Samma partier som då sa ”Vi skiter i er” säger nu ”Allt är ert fel!” Vi har gått från privatisering till militarisering.

Men vet ni vad? Våra samhällsproblem är inte geografiska. Det är inte vissa platser som orsakar dem. De handlar om hela samhället och de stavas ojämlikhet. De senaste åren har den ekonomiska ojämlikheten i Sverige ökat snabbast av alla länder i hela OECD. De rika har blivit rikare samtidigt som risken för att hamna i fattigdom har ökat alla kategorier. Under åtta år höll högern på att bombardera välfärdssystemen och facket. Människor utförsäkrades, arbetslösheten ökade, bostadspriserna exploderade samtidigt som folk kunde bo tio pers i en etta. Hyreshus och förortscentra såldes ut till oseriösa riskkapitalister som höjde hyran och lät dem förfalla. Skolor blev experimentverkstad för vem som helst. När (s) och (mp) kom till makten vågade de inte heller ta itu med det hela, mer än lite försiktigt duttande, och ojämlikheten har fortsatt öka.

Nu sår man vad man skördat men vill inte känna igen plantorna. Valrörelsen har hittills gått ut på att hitta på nya ord för klassamhällets konsekvenser utan att säga klassamhälle: ”utsatta områden”, ”riktade insatser”. Men ingen förälder, militär eller kulturhus i världen kan råda bot på ojämlikheten. Och så länge den ökar, så kommer vi att få samhällsproblem.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Gustavo Petros framgångar i det colombianska valet.Minus: Muhammadu Buhari, Nigerias president, som låter Boko Haram röva bort skolbarn utan att ingripa.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro