ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Människohandel pågår öppet på svenskt hotell

Kajsa Ekis Ekman · 29 Jan 2019
Uppdaterad 30 Jan 2019

Foto: Unsplash


Produkten är nyfödda barn. Och fabriken är fattiga kvinnor från Östeuropa, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

företagsmässa på Central Hotel i Stockholm45 000 kronor billigareI helgen anordnas en där kunder ska få veta mer om företaget, Tammuz Nordic, och deras produkter som kan hålla lågt pris tack vare fabrikernas placering i Ukraina. Företaget berättar stolt på sin hemsida att de alltid strävar efter att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Just nu skyltar de dessutom med rea: fram till 31 mars!

Det är dock inte vilken företagsmässa som helst.

Produkten är nyfödda barn.

Och fabriken är fattiga kvinnor från Östeuropa.

inte lagligt i SverigeI det ögonblick då barnet lämnas överhormonbehandlingar.rätt att beställa aborterlever hon inlåst på kliniken Ukraina kan det stå på kontraktetallt bestäms av företaget.eller rikta kritikkritiserats för att ha använt medicinerTammuz är ett företag som ägnar sig åt kommersiellt surrogatmödraskap. Det är och går ut på att en kvinna föder barn åt andra mot pengar. kan kvinnan motta en summa på runt 100 000 kronor. Surrogatföretaget får en halv miljon. Efter detta får modern aldrig se sitt barn mer. Trots att det är hon som burit barnet, känt det växa i sin kropp och fött det, har hon inga rättigheter till det. Graviditeterna i surrogatindustrin liknar inte heller graviditeter som vi känner till dem. Kvinnan utsätts för omfattande och plågsamma Fler embryon sätts ofta in varpå köparna har på de foster de inte vill ha, vilket kvinnan inte har rätt att neka. Då hon skriver på kontraktetlämnar hon över rätten till sin kropp åt köparna och företaget. Hon får inte röra sig fritt – i vissa länder, i att hon måste vara hemma klockan 16, annars får hon böta 1000 kronor. Vad hon ska äta, om hon får röra på sig eller träna, om hon får ha sex, vilka medicinska undersökningar hon ska gå igenom – Hon får inte heller tala med media mot företaget. Tammuz har också som ökar risken för blodpropp.

quotation startFörsta veckan låg vi alla bara och grät. Vi kunde inte äta.quotation end

En ukrainsk surrogatmoder berättar: har också gått ut och krävt ett stopp på industrinhögre risk för depression ”Första veckan låg vi alla bara och grät. Vi kunde inte äta. Jag var tvungen att sova i samma säng som en annan surrogatmamma.” Barn födda genom surrogatmödraskap. Forskning visar att barn födda genom surrogat löper .

fördömt surrogatmödraskapuppmanat medlemsstaterEU-parlamentet har som reproduktivt utnyttjande och att förbjuda det. Att sälja och köpa barn är inget annat än människohandel – när ska Sverige ta krafttag mot detta?

bli demonstrationerPlus: Att det kommer att utanför mässan.

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro