ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Nuet är bara en föraning om klimatkatastrofen

Kajsa Ekis Ekman · 14 Aug 2018
Uppdaterad 14 Aug 2018
Sommarens skogsbrand i Kalifornien är den största i delstatens historia.

Sommarens skogsbrand i Kalifornien är den största i delstatens historia. Foto: Kent Porter/The Press Democrat/AP


Det går inte längre att hävda nuets viktighet: det är bara en föraning om att klimatkatastrofen har börjat. Det finns ingen viktigare fråga, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Som liten ingav mig frimärken alltid stor sorg. Jag hade läst en artikel i KP om en frimärksgravör, det kan ha varit Czesław Słania. Reportaget beskrev hur det tog honom månader att göra ett frimärke, hur han omsorgsfullt ristade in varenda liten detalj i plåt, svettades och kämpade för att få till rätt vinkel på ett morrhår på en bergsget. Det gjorde mig nervös och förtvivlad att det krävdes så mycket arbete för något som var så litet och som ändå skulle slukas upp av en svällande sol när jordens tid var ute. Jag såg framför mig hur de små frimärkena skulle slungas in och förtäras av ett svart hål och inget minne skulle någonsin finnas i universum av den värld där det fanns människor som ansträngde sig för att gravera bergsgetter. Och allt; alla skolkataloger, sockerkaksrecept, släktträd skulle bara försvinna. Jag har aldrig kunnat tänka på frimärken utan att tänka på döden.

Jag lyckades senare förlika med mig frimärkenas existens då jag bestämde mig för att nuet är viktigt just för nuets skull. Om någon uppskattar ett frimärkes skönhet, då har det fyllt sin funktion, då spelar evigheten ingen roll. Och så lockades jag in i nuet, för nuet tar tag i en och tvingar en att bry sig, just därför att man inte är större än en loppa på ett morrhår på en bergsget på ett frimärke och just där, där är morrhårets vinkel det viktigaste av allt.

Men nuet lugnar mig inte längre… Och ni förstår varför. Det är bränderna… Sverige, Grekland, Kalifornien, Portugal. Jag läser om människor som brinner upp instängda i sina bilar, syskon som hittas omslingrade och förkolnade. Denna juli har varit den varmaste någonsin i Sverige. Det går inte längre att hävda nuets viktighet: det är bara en föraning om att klimatkatastrofen har börjat och allt: diskmaskiner, bikinis, politiska debatter vi tycker är viktiga, kommer att brinna upp eller dras med i en översvämning. Det finns ingen viktigare fråga.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Sasha Baron Cohens nya serie om USA.Minus: Att Rebecca och Fiona ber om ursäkt för sin tröja. Till alla som tar ställning: läs på först! Bildning ger ryggrad, då kan man stå upp för sig själv.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro