ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Spelbolagen sabbar unga arbetarkillars framtid

Kajsa Ekis Ekman · 8 Nov 2017
Uppdaterad 8 Nov 2017
Ju sämre människorna mår och ju mindre pengar de har, desto lättare byte blir de, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Ju sämre människorna mår och ju mindre pengar de har, desto lättare byte blir de, skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Magnus Liam Karlsson/SvD/ TT


"Precis som ett rovdjurs natur är att jaga, är ett kapitalistiskt företags natur att tjäna pengar", skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ett rovdjur drar över Sverige.

Det kallar sig ”Maria” och talar med en ung tjejröst, uppträder i skepnad av jultomte med miljonärer i gåva eller söta idrottande barn. Bettet gör inte särskilt ont först men tänderna har hullingar som man inte kan dra ut. Det tar först ens pengar, sedan ens förhållande, sedan ens framtid och nästan alla jag känner till som tagit livet av sig har haft med det här djuret att göra.

Rovdjuret är särskilt förekommande på platser där det finns arbetslöshet: i Vellinge finns bara några, men i Botkyrka, Landskrona och Partille häckar det i klasar i form av Jack Vegas-maskiner. Och när Grekland mitt under krisen tvingades privatisera sitt statliga spelbolag satte de nya ägarna direkt ut 16 000 nya automater i krisdrabbade områden. För det här är djuret som vet att ju sämre människorna mår och ju mindre pengar de har, desto lättare byte blir de. Det jagar inte ensamt, utan i följe med en annan rovfågel: sms-lånen. Djuret kallar sig ”industri” eller ”bransch” men tillverkar absolut ingenting förutom lögner och trassel och skamkänslor.

Ändå lägger det beslag på 21 miljarder av våra pengar varje år. 75 procent av intäkterna kommer från spelberoende, visade Kalla fakta nyligen, och avslöjade också hur spelbolagen inte alls tar ansvar för att hindra beroende från att spela, utan tvärtom uppmuntrar dem. Då Kalla Faktas reporter ringer och låtsas ha tagit ett sms-lån får hon svaret: bonusen är nu aktiverad, du har 1600 kr att spela för. En anställd bekräftar: ”Man ser mellan fingrarna på väldigt mycket. Pengar betyder mer än människors problem.”

Meningen med programmet är att man ska bli chockerad över spelbolagens omoral, men jag blir snarare chockerad över att vi antas vara så naiva beträffande kapitalismens natur. Precis som ett rovdjurs natur är att jaga, är ett kapitalistiskt företags natur att tjäna pengar.

Vad som däremot chockerar mig är att dessa rovdjur får jaga helt fritt mitt i samhället. För det är ju ingen annan som har intresse av det utom spelbolagen. Ingen tjänar på det förutom dem. Ändå går det inte att sätta på radion, kolla på tv eller surfa på nätet utan att utsättas för spelreklam, trots att spelberoende i början av året jämställdes med drogberoende. De skulle knappast ha gjort tv-reklam för heroin, trots att det är samma belöningssystem som aktiveras i hjärnan.

Vad är samhällsnyttan av detta?

I år kom spellicensutredningen. Nu ska det rensas bland utländska onlinekasinon. Problemet är bara att staten bjöd in rovdjuren själva att tycka till om sin framtid. Och de log med vassa tänder och sa: Bara ni släpper in oss i hagen bland lammen kan ni ha bättre kontroll – och få del av bytet!

Att skjuta djuren helt och hållet kom inte ens på fråga. De dödar ju inte boskap, utan unga förortskillar.

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro