ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Spelet om Venezuelas olja

Kajsa Ekis Ekman · 26 Feb 2019
Uppdaterad 26 Feb 2019
Juan Guaidó, en totalt okänd politiker i Venezuela, utropade sig till president och fick snabbt sitt erkännande av USA, skriver Kajsa Ekis Ekman. På bilden Juan Guaidó och USA:s vice president Mike Pence.

Juan Guaidó, en totalt okänd politiker i Venezuela, utropade sig till president och fick snabbt sitt erkännande av USA, skriver Kajsa Ekis Ekman. På bilden Juan Guaidó och USA:s vice president Mike Pence. Foto: Diana Sanchez/AFP


Blickarna vändes mot Venezuela. Här fanns möjligheten att slå tre flugor i en smäll: få tillgång till oljan, bli av med en regering som spritt en vänstervåg på hela kontinenten samt ge Trump sitt alldeles egna krig, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Venezuelas olja är tung, späckad med sulfur och trögflytande som marmelad. Det gör den perfekt för diesel, fartyg, tunga transporter. Den finare oljan som finns i USA liknar mer matolja och passar bättre till bensin.

Normalt sett är den finare oljan betydligt dyrare, men i november 2018 hände något. Saudiarabien, som också producerar tung olja, började skära ner på exporten. Samtidigt inleddes de amerikanska sanktionerna mot Iran. Snart larmade amerikanska finanstidningar om bristen på tung olja. Ägarna till tungaoljeraffinaderier blev desperata. Trump, som trodde USA blivit självförsörjande på olja i och med skifferrevolutionen, gormade och skrek.

quotation startKontakt togs med den venezolanska oppositionen, som lovade att ge USA feta oljekontrakt i utbyte mot militärt och politiskt stöd.quotation end

Blickarna vändes mot Venezuela. Som har världens största reserver av tung råolja.

Här fanns möjligheten att slå tre flugor i en smäll: få tillgång till oljan, bli av med en regering som spritt en vänstervåg på hela kontinenten samt ge Trump sitt alldeles egna krig, vilket varje amerikansk president suktar efter.

Kontakt togs med den venezolanska oppositionen, som lovade att ge USA feta oljekontrakt i utbyte mot militärt och politiskt stöd.

Sagt och gjort: Juan Guaidó, en totalt okänd politiker i Venezuela som aldrig fått mer än hundra tusen röster i ett lokalval, utropade sig till president och fick snabbt sitt erkännande av USA. Vilket betydde att han i USA ses som ägare av alla Venezuelas tillgångar, även om han inte har någon som helst makt i landet.

Och det första Guaidó gjorde var inte direkt att träffa venezolanska folkrörelser, utan att snabbt byta ut ledningen för oljeraffinaderiet Citgo, som ligger i Houston, Texas. Citgo ägs av den venezolanskt staten och är specialbyggt för att hantera just venezolansk olja. (Kuriosa: Företaget har varit känt i USA för att ha gett fattiga amerikanska familjer 40 procent rabatt på elräkningen.)

Sanktionerna mot Venezuela gör dock att USA:s brist på tung olja blir ännu mer akut. Därför behöver regeringen störtas snarast, rapporterar affärspressen. Men i dagspressen, som vanliga dödliga läser, handlar kriget om något helt annat: demokrati, mänskliga rättigheter och mat till hungriga barn.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: De som står på scen i talang eller melodifestivalen och sjunger framför alla. Så modigt!Minus: Journalistik i krigstider. Sanningshalten sjunker med 70 procent.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro