ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Trump vill förvandla Iran till ett nytt Libyen

Kajsa Ekis Ekman · 2 Jan 2018
Uppdaterad 2 Jan 2018

Foto: TT/Metro


Protesterna som sker i Iran är verkliga och riktar sig mot fattigdom och förtryck, men när Trump går ut och säger sig redo att stödja folket är det något annat som ligger bakom, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad tror ni händer om man invaderar ett land, kastar 30 000 bomber på det, hugger ihjäl presidenten med kniv och dödar 60 000 människor?

Fred och demokrati, enligt våra politiker: ”Det är världshistoria vi får bevittna. En förvandling som kan leda till demokrati” sade Fredrik Reinfeldt 2011 då NATO, med Sveriges hjälp, invaderade Libyen.

Visst.

Sju år senare har Libyen förfallit till totalt kaos. Tre regeringar, två parlament samt 1700 väpnade grupper strider om makten, IS har grasserat och tidvis kontrollerat huvudstaden. I landet som låg bland de högsta i Afrika vad gällde levnadsstandard har bankerna inte längre kontanter och sjukhusen inte mediciner. Här kidnappas människor, kedjas fast och säljs öppet på slavmarknader. För att hindra migranter från att komma in i Europa betalar EU pengar till Italien som i sin tur betalar väpnade grupper i Libyen för att stoppa migranterna. Detta ledde till att migrantströmmarna avtog vilket EU:s ledare mottog med optimism. Tills det upptäcktes att samma grupper som skulle hejdat migranterna istället upprättat ett gigantiskt slavläger och sålde dem till slavarbete och trafficking.

Nu vill Frankrike införa sanktioner mot Libyen – men vilket Libyen? Libyen finns inte längre som självständig stat och det är Frankrikes fel, USA:s fel, men också Sveriges fel och alla de politiker som röstade igenom vår hjälp till invasionen med det helt befängda argumentet att ”Libyen utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet.” Några av dem trodde säkert att de bidrog till att störta en tyrann, och det är ofta så det ser ut före en invasion: Plötsligt hör vi om uppror mot en grym diktator någonstans, från att ha ignorerat landet i årtionden rapporterar media dagligen om regimens brott och det sägs att det är bråttom, denna diktator måste störtas nu genast!

Precis denna upptakt kan skönjas just nu i Iran. Protesterna som sker där är verkliga och riktar sig mot fattigdom och förtryck, men när Trump går ut och säger sig redo att stödja folket är det något annat som ligger bakom. USA, Israel och Saudiarabien har länge velat ha bort regimen i Iran, och inget skulle passa dem bättre än en folklig protest för att legitimera en invasion. Bli inte lurade av detta! Ja till protest, nej till utländsk inblandning. Facit till den ”demokrati” de vill införa finns i Libyen.

PLUS:Tidningen Body har fått nya ägare, hoppas på en återgång till gamla goda tiden!

MINUS:Slöseriet med Nya Karolinska, världens dyraste sjukhus. 

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro