ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: USA förlorar kriget mot Kubas internet

Kajsa Ekis Ekman · 9 Okt 2018
Uppdaterad 9 Okt 2018
Kubas försök med gratis internet är en seger över stormakten, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Kubas försök med gratis internet är en seger över stormakten, skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Rawpixel/Unsplash


Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

svenska medier påstått i åratalSR:s Studio Ett i augustiTror du att Kubas regering förbjuder internet? Du är inte ensam. Detta har nämligen . Senast , som rapporterar om att alla kubaner nu ska få gratis internet i sina mobiler, för att ”den kubanska regimen har insett att internet inte går att stoppa.”

Varför hittar de på? Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA. Det är ett faktum, oavsett vad man anser om politiska system.  

quotation startDen som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA. quotation end

satt under blockadSedan 1962 är Kuba nämligen av USA. Det här betyder att inget amerikanskt företag, inget företag som har affärer med ett amerikanskt företag, inget företag som verkar på den amerikanska marknaden eller använder sig av amerikanska patent, får göra affärer med Kuba.

Den som gör det straffas och utestängs från USA.  

1996 till en hastighet av 64 kbit/smexikanska telebolaget Grupo Domosskrev ett uttalandeVilket naturligtvis även gäller internetleverantörer. Kuba kopplade upp sig första gången . Samma år stiftade USA Helms-Burton-lagen, vilket gjorde att företag som handlar med Kuba också kunde dömas för brott i amerikansk domstol. Det dömdes till höga böter och fick dra sig tillbaka från ön. Uppkoppling gick därför endast via satellit fram till 2011 då Venezuela grävde en kabel under havet till Kuba. Fortfarande gick det dock inte att nå vissa sidor, som Google eller Skype, varför Kubas ledning bjöd in Googles VD Eric Schmidt – som fick bryta mot lagen för att besöka ön. Efter att själv kunnat se hur Google inte fungerade på ön blev Schmidt chockerad, och där han i hårda ordalag fördömde USA:s blockad: ”blockaden går helt emot amerikanska intressen… nu använder befolkningen olicensierade versioner av Windows eftersom USA inte låter dem köpa licenser”.

LÄS MER
Kajsa Ekis Ekman: Det borde vara val hela tiden

Ericsson dömt till böter på 1.75 miljoner dollar av USASamma år blev för att ha sålt IT-produkter till Kuba. Ericsson bad om ursäkt och de ansvariga avskedades. Så när Kuba nu gör ett försök med gratis internet i mobilen, så är det en seger över den stormakt som gjort allt för att hindra det. Och då har vi inte ens talat om all den sjukvårdsutrustning som inte fått säljas till landet på grund av blockaden.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Trevor Noah i Globen. Superbra, smart och roligt!

Minus: Att Trump skärpt blockaden trots att alla länder i världen utom två röstar emot den i FN

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro