ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Utan strejkrätt blir arbetarna slavar och hundar

Kajsa Ekis Ekman · 16 Jan 2018
Uppdaterad 16 Jan 2018

Foto: TT/Metro


Strejkrätten är en grundläggande rättighet i alla demokratier och en grundpelare i den svenska modellen, skriver Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tänk er att alla direktörer, finansmäklare och bankchefer stannade hemma en dag. Vad skulle hända? Förmodligen skulle ingen ens märka något. Och dessa är Sveriges tre bäst betalda yrken.

Om de med Sveriges sämst betalda yrken stannade hemma däremot! Om barnskötare, städare, personliga assistenter, restaurangpersonal och undersköterskor inte gick till jobbet! Kaos skulle utbryta då ingen med små barn skulle kunna gå till jobbet, ingen skulle kunna äta lunch ute, bristen på städning skulle snart orsaka sjukdomar och utan undersköterskor skulle alla få rusa till sjukhuset och ta hand om sina sjuka släktingar själva.

Det är det här som är arbetarklassens styrka: att hela samhället är beroende av den. Det är därför strejken är ett så viktigt verktyg, därför att den påminner alla om hur viktiga olika yrken är. Strejkrätten är därför en grundläggande rättighet i alla demokratier och en grundpelare i den svenska modellen. Utan rätten att strejka blir arbetarna slavar och hundar utan möjlighet att kräva respekt.

Nu vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson inskränka rätten att strejka, för att det har varit för mycket strejkande i Göteborgs hamn, anser hon. Men hallå! För det första har hon fel – det är arbetsgivaren APMT (ägd av Sveriges tionde rikaste person Ane Maersk Mc-Kinney Uggla) som har orsakat problemen genom lockouter (371 timmar mot 8 timmars strejk under 2017). För det andra är arbetarna i Göteborgs hamn i sin fulla rätt. De är organiserade i Hamnarbetarförbundet, men arbetsgivaren erkänner inte deras rätt att göra det utan vill bara förhandla med Transport. Vad de strider för är alltså inget annat än den självklara rätten att själva välja fackförening.

Varför är detta viktigt? Dels för att de krav de ställer är helt normala, som att arbetsgivaren ska följa lagar gällande semester och föräldraledighet. Och dels för att här finns ett demokratiskt, stridbart, medlemsstyrt fack som bildades 1972 för att facken höll på att bli för centralstyrda. De är en förebild i tider då många böjer på ryggen och facken förvandlas till en formsak.

Plus: Rafael Nadals form i Australian Open. Hoppas på en klassisk final mellan honom och Federer som förra året.

Minus: Världsbanken, som har fuskat med Chiles statistik av politiska skäl.

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro