ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kajsa Ekis Ekman: Varför bildar vi inte en nordisk union?

Kajsa Ekis Ekman · 5 Dec 2017
Uppdaterad 6 Dec 2017

Foto: TT, Metro


Sverige borde bilda union med våra nordiska grannländer. Då skulle vi få alltifrån världens bästa kollektivtrafik till att vinna idrottstävlingar. Det menar kolumnisten Kajsa Ekis Ekman.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har en idé. Varför bildar inte hela Norden en union?

Fördelarna med att Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island går ihop skulle vara många. Till exempel kan alla våra länder lämna EU och NATO då vi blir starkare tillsammans. Vi skulle tala med en egen röst i internationella frågor och inte, som nu, följa stormakternas intressen.

Unionen skulle lanseras med stora satsningar på det som Norden är känt för: välfärd, jämlikhet och jämställdhet. Unionen, eller om man hellre vill gå ihop till ett land, kan ha som mål att skapa världens första samhälle helt utan löneskillnader mellan män och kvinnor.

Med en gemensam konstitution kan vi bli en inspiration för resten av världen. Bostad och arbete ska bli en rättighet, precis som tanken var med våra länders grundlagar. Vi ska bli en stolt fristad för hotade och förföljda människor och en röst för fred och demokrati i världen – emot stormakternas krigshets. Vapenproduktionen får Sverige naturligtvis ställa om till klimatvänlig teknik.

Då vi i praktiken blir världens tionde starkaste ekonomi skulle vi ha råd med att byta ut våra omoderna tåg och trasiga järnvägar mot höghastighetståg av japansk typ så att tåg blev det främsta färdmedlet inom Norden. Historikern Gunnar Wetterberg, som länge argumenterat för detta, menar att ett förenat Norden är en ”realistisk utopi” som kan bli verklighet 2040.

LÄS MER
Kajsa Ekis Ekman: Spelbolagen sabbar unga arbetarkillars framtid

Andra fördelar: Vi blir bättre på sport. Vi blir etymologiskt begåvade då vi genom att studera varandras språk förstår ordens ursprung.

Nackdelar: En union kan gynna de starkaste länderna. Det kan uppstå en nordisk chauvinism, där vi tror att vi är bättre än andra. Jag har inte fullt tagit ställning för den här idén än. Nackdelarna har vi dock redan i och med EU, och jämfört med EU är detta en betydligt bättre idé. På samma sätt tror jag att de sydeuropeiska länderna skulle tjäna på att lämna euron och gå ihop, då de har liknande ekonomier. Då kan EU återgå till att bli vad det ursprungligen var: en intressepakt mellan kärnländerna i Europa för att boosta deras egna kapitalister.

Och en annan bra sak: Då ingen kommer att kunna enas om vem som ska bli kung över Norden får vi övergå till republik. 

Plus: Att kvinnor i prostitution börjat tala ut i #metoo. Kolla in instagramkontot prostitutionens_verklighet

Minus: Lotta Lundgren och Erik Haag som julvärdar. Jag står inte ut med någon av dem efter att ha läst Martina Haags bok.

Kajsa Ekis Ekman

klar

Artikellänk är kopierad

Kajsa Ekis Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro