ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kändisarna får oss att öppna ögonen

Alexandra Pascalidou · 4 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I kristider vänder världens rikaste nationer blicken inåt och höjer garden utåt. Sakta men säkert bygger nationerna murar mot misären. Blundar man tillräckligt länge kan man fantisera bort fattigdomen. Men det finns de som inte blundar. Det finns de som öppnar ögonen på dem som inte vill se. Det är inte politikerna vilkas främsta bekymmer just nu verkar vara hur man ska lyckas locka de missnöjda och rädda medborgare som de själva har skapat. Det är inte vissa medier som har fullt upp med att casha in annonspengar genom att sälja det som säljer – sex och skvaller. Det är inte skäggiga ideologer som hjälper oss att se världen, för de är sedan länge förpassade till historiens skräphög. Ögonöppnarna återfinns i stället på röda mattor och ägnar sin dyrbara tid åt de olyckligt lottade i Darfur, Irak och Malawi.  Tjejen i solstolen bredvid bläddrar i sin glassiga damtidning. Med jämna mellanrum sprejar hon håret under hatten med en dyr produkt. Hennes glittriga Versace-bikini suckar över de perfekta brösten som envist blickar mot himlen utan att följa sina ägarinnas rörelser. I tidningen trängs trådsmala stjärnor i Louboutin­stiletter och smickrande designkreationer. Plötsligt får tjejen syn på något som upprör henne. Nu vänder jag örat i hennes riktning. ”Hon är ju kriminellt ful i verkligheten” utbrister tjejen till sin väninna med identiska bröst. Tillsammans förfasar de sig över en bild på en osminkad, okammad, nedklädd Scarlett Johansson när hon besöker aidskliniker i Rwanda. Reportaget går under rubriken ”Den osminkade sanningen” och illustreras av Madonnas Malawiresor där hon finansierar skol- och vattenreningsprojekt i ett land ingen visste fanns innan popikonen satte sin sandal där. När tjejerna klagat klart på skönheternas skavanker börjar de tala om flyktingar och fattigdom, aids och svininfluensan. De för en debatt som skulle fått Janne Josefsson att dregla.Till slut konstaterar de att kändisaktivismen blott är en välregisserad PR-kupp för att filantropin filar fram en finare profil. ”De gör det bara för att det ser bra ut”, väser de cyniskt och jag vill räkna upp en hel armada av Hollywood-aktivister som gjort större nytta än våra politiker de senaste åren. Om inte annat tvingar de två bekymmerslösa brudar på en beach att för en stund debattera den osminkade verkligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro