ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kaniner – mer än bara sexmaskiner

Stephan Mendel-Enk · 14 Mar 2011
Uppdaterad 14 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt allt fler djurrättsaktivister bör demokratin utsträckas till att omfatta  allt levande på jorden. De menar att man ska behandla djur som vilken samhällsgrupp som helst, med intressen och åsikter som bör tas på allvar.  Den dagen det blir så tror jag att kaninerna kommer vara den mest högljudda arten. Kaninerna har länge fått leva med rykte om sig att vara en mycket promiskuös djursort. Andra arter pratar man om i positiva, uppskattande ordalag. Myror är kända för att vara flitiga, rävar för att vara listiga, vesslor för att vara snabba. Kaninerna är enbart kända för sin sexaptit. Ingen bryr sig om hur hårt kaninerna jobbar, hur snabbt de springer eller hur smarta de är. Bara hur ofta de ligger med varandra. Jag gissar att det finns mycket uppdämt missnöje över den behandlingen inom kaninsamhället. Om kaninerna  börjar utnyttja sina demokratiska rättigheter kommer de att säga  ”Vi anser det kränkande att framställas som om vi inte gör annat än parar oss. Vi ägnar nästan 60 procent av vår vakna tid åt annat, varför inte fokusera på det i stället?”Samlagsfrekvensen är inget som ens tas upp vad gäller andra djur. Man pratar om hur många månader exempelvis en mullvadshona är dräktig och hur många ungar hon föder per kull. Resten lämnar man därhän. Av respekt för mullvadparens privatliv går man inte in på exakt hur ofta de är intima med varandra. Vad mullvadarna gör i sina gångar är deras ensak, resonerar man. Inga sådana hänsyn tas när det kommer till kaniner. Det är fritt fram att skildra hela kaninbefolkningen som ett gäng grönsaksmissbrukande slampor. Symbolen för herrtidningen Playboy är till exempel ett kaninansikte i profil. I sitt hem har tidningens grundare Hugh Hefner länge omgett sig med unga kvinnor iklädda mycket lite annat än en fluga och ett par stora kaninöron.Hefner har fått mycket kritik från feminister för sin kvinnosyn. Ingen har sagt någonting om hans kaninsyn. När kaninerna börjar göra sina röster hörda kommer de klagomål Hefner fått från kvinnorättshåll att blekna. ”Vi vill understryka att Playboy-bunnyn inte är representativ för hur kaniner i allmänhet beter sig.” kommer de skriva i sina arga insändare. ”Vi anser för övrigt heller inte att Lille Skutt är någon lämplig förebild för unga kaniner. Vad är det för associationer man vill väcka med det där rosa fluffet han har i stjärten? Och fluga? Vad är det för perverterad idé att kaniner ska bära fluga som era oanständiga hjärnor kokat ihop, fy skäms!”

Snurre Sprätt. En av få berömda kaniner som vägrar ha en rosett om halsen. Chippendales. Den manliga strippgruppen utgör ännu ett exempel på kopplingen mellan fluga och sex.+

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro