ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Kära regering – ni ska ge blanka fan i om jag snusar

Metro · 1 Mar 2016
Uppdaterad 16 Jan 2017

Foto: Montage/TT/Metro


klar

Artikellänk är kopierad

Ett paket röda Marlboro om dagen, det var vad jag konsumerade förr. För det var ju tufft att röka. Men sen blev jag lite äldre och kom på att det inte är så bra för hälsan. Man vill ju varken dö i förtid eller ha för dålig andning för att kunna orka med en löprunda kring Årstaviken. Därför började jag snusa i stället. Det där nikotinet kommer man ju inte ifrån och ciggen kommer numera fram endast på fest.

Efter frukosten, när jag fått i mig min andra kopp kaffe och bläddrat igenom DN Kultur med en klump i magen, finns det inget bättre än att stoppa upp den där lilla vita påsen med det bruna innehållet under läppen. Det är en vana som skänker mig njutning.

► LÄS MER: ”Sätt stopp för de präktiga tobakshatarna”

Men politikerna verkar inte vilja låta mig och mitt snus vara i fred. Det blir allt dyrare att gå upp till tobakshandlaren och köpa den där stocken Grov vit. Anders Borg kallade snus ett ”allvarligt samhällsproblem” och chockhöjde skatten. Merparten av det jag betalar för dosorna går till statskassan. Det svider, men jag pungar ut.

Nu är det folkhälsominister Gabriel Wikström (S) som går till storms mot prillan. I dag tog han emot en utredning som föreslår ytterligare detaljreglering som ska försvåra livet för oss snusare.

Käre Gabriel, du har inte med att göra om jag vill snusa eller inte. Du ska inte klampa in i mitt liv med hela statsapparaten i ryggen och tala om för mig att jag inte har rätt att tillfredsställa mitt nikotinbehov med en tobakspåse under läppen. Det är nämligen mitt liv, och inte ditt. Med vilken rätt gör du mitt liv sämre?

Jag är inte ditt barn, en tonåring du tar i örat för att hen inte gjort läxan eller ätit upp sina grönsaker. Jag är en vuxen människa med egen kunskap, egna resurser och eget ansvar. Vad jag konsumerar är min ensak, inte din. Prussiluskor är något som tillhör Astrid Lindgrens och Olof Palmes tid.

De nya förslagen må innebära marginella förändringar för oss konsumenter, som exponering, smak och storleken på förpackningen. Men trenden är klar: tobaken ska bort.

► LÄS MER: Förslag: Förbjud exponering av snus

Jag har länge varit aktiv i samhällsdebatten och har blivit upprörd av många olika saker: Löntagarfonder, rasism, 50 procents skattetryck och diktaturvurmeri. Men ofta är ilskan abstrakt, för det är sällan som politiken berör mig och mitt liv i detalj. Man förblir en skrivbordsgeneral eller en morgonsoffamaskin.

Frågan om snus berör dock på riktigt. Gabriel, tar du min tobak ifrån mig, då blir det strid på allvar. Låt mig och prillan vara.

Vi är många snusare. En miljon arga män – det är fortfarande främst män som snusar – med abstinens är inte att leka med. Skämt åsido, fundera först och främst på om du verkligen tycker att du ska lägga dig i vad jag stoppar i munnen. Det tycker inte jag.

Fredrik Segerfeldt

Liberal debattör

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro