ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kardinalen är lika viktig som en amerikansk ambassadör

Roland Poirier Martinsson · 22 Maj 2017
Uppdaterad 22 Maj 2017
Anders Arborelius, nybliven kardinal.

Anders Arborelius, nybliven kardinal. Foto: Johan Nilsson/TT


"Att vi nu får kardinal Anders Arborelius betyder svensk närvaro i Rom på ett nytt sätt, men det betyder också att Roms närvaro i Sverige ytterligare understryks", skriver Metros kolumnist Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På lågstadiet (jag är 55) hade jag en lärarinna som följde traditionell, svensk pedagogik med lutherska inslag som morgonbön, religiösa sånger och—något som fastnat i minnet—högläsning inför jul ur en barnanpassad version av Lukasevangeliet.

Dessutom framställdes katoliker konsekvent som mörkermän medan den djärve Martin Luther och krigarkungen Gustav II Adolf var hjältar.

Hon var kanske den bästa lärare jag haft och hennes framställning av det katolska var inget tecken på personlig fördomsfullhet. Sådan var tidsandan i Sverige, ett land som förbjöd katoliker inom vård och skola fram till 1951.

År 1997 konverterade jag och blev katolik. När vår biskop Anders Arborelius nu givits ämbetet kardinal – den förste någonsin från Sverige – är det en mäktig händelse som fått för liten uppmärksamhet i svenska medier. Katolska kyrkan äger ansenlig politisk makt. Att en svensk blir kardinal är potentiellt lika viktigt som att ha en kommissionär i Europa eller ambassadör i USA.

Ändå är det inte den sortens inflytande som har störst betydelsen. Utnämningen bör inte betraktas som en futtig politisk händelse. Det är en respekterad religiös ledare som reser till Rom för att tjäna den andliga kropp som utgör kyrkan – inte för att tjäna svenska intressen eller söka politiska mål.

Här hemma är händelsen en bekräftelse på att katolska kyrkan i Sverige kommit en lång väg sedan jag gick i lågstadiet. I dag finns närmare hundratusen praktiserande katoliker i Sverige och långt fler tillhör kyrkan. Fortfarande marginaliseras katoliker i Sverige med tanke på vårt antal; fortfarande förekommer mediala påhopp med rötterna i det Sverige som förbjöd katolska sjuksköterskor. Ändå är det tydligt att vi håller på att bli en naturlig del av Sverige; att människor inte längre ryggar eller överraskas när de möter en svensk katolik.

Att vi nu får kardinal Anders Arborelius betyder svensk närvaro i Rom på ett nytt sätt, men det betyder också att Roms närvaro i Sverige ytterligare understryks.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro