ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Karl Enn Henricsson: Så var mitt sommarlov som "polis"

Karl Enn Henricsson · 16 Aug 2018
Uppdaterad 17 Aug 2018
I somras var Metros skribent med om ett inbrott – och fick själv agera brottsplatstekniker.

I somras var Metros skribent med om ett inbrott – och fick själv agera brottsplatstekniker. Foto: Karl Enn Henricsson, Metro


"På bara några minuter lyckades jag säkra mer biologiska spår än vad som knöt” den före detta seriemördaren Thomas Quick till åtta mord – ett hårstrå, som med stor sannolikhet kom från en inkräktare", skriver Karl Enn Henricsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du får inbrott och polisen griper tjuvarna? Den går du inte på längre. Men polisen ser till att du får tillbaka dina stulna prylar? Ja, den var också rolig.

Men visste du att du förväntas genomföra din egen brottsplatsundersökning?

Jag och min mor upptäckte att det varit inbrott i hennes sommarstuga. Jag tog några mobilfoton på förödelsen, och därefter backade vi undan för att inte förstöra eventuella spår.

Min mor ringde polisen och anmälde inbrottet. Jag hämtade ”erforderlig säkerhetsutrustning”, sökte av närområdet och bevakade även fastigheten i väntan på polis. Jag såg varken tjuv eller polis, och nästföljande dag följde jag upp anmälan. Den hade lagts ner snabbare än det går att säga samhällskontraktet.

Orsaken till den snabba handläggningen var bland annat att anmälaren (min mor) meddelat att det inte fanns några spår, enligt polisen.

Och det är nu det börjar bli intressant.

Vän av ordning flikade in att det är svårt att uttala sig om spår eftersom det inte hade genomförts någon BPU, vilket torde vara polisens uppgift. Svaret blev att beslutet kan överklagas.

quotation start”Beväpnad med en superstark ficklampa tassade jag omkring bland krossat glas och sönderbrutna fönsterkarmar, CSI – primitive edition.”quotation end

Med byråkratiska handläggningstider i ena vågskålen och ett gapande hål i väggen på sommarstugan i den andra förstod jag budskapet. Jag klädde mig i heltäckande, drog på mig gummihandskar och munskydd. Beväpnad med en superstark ficklampa tassade jag omkring bland krossat glas och sönderbrutna fönsterkarmar, CSI – primitive edition.

På bara några minuter lyckades jag säkra mer biologiska spår än vad som ”knöt” den före detta seriemördaren Thomas Quick till åtta mord – ett hårstrå, som med stor sannolikhet kom från en inkräktare. Eftersom jag ännu inte äger ett kit för att söka och säkra fingeravtryck, fick jag svälja min stolthet och låta reparatören gå loss.

Jag vet att uppklaringsprocenten vid inbrott, inte minst i sommarfastigheter, är mikroskopisk. Dock trodde jag fortfarande att sannolikheten att fånga bus ökar betydligt om spår kan säkras.

Om jag hade en skön semester? Förutom att vara i stugan hann jag även med fiske (läs: konfrontera tjuvfiskare) och kanotande (läs: spåra upp och konfrontera kanotist som otillbörligt låst fast en kanot vid ett träd på min mors tomt). Ungefär det som folk gör mest.

Karl Enn Henricsson

Plus. Alla som ställde upp och hjälpte till att släcka sommarens stora skogsbränder.

Minus. Tågstrulet – att försöka resa med tåg blir allt oftare ett stresstest.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro