ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

KD-ombud: Därför borde Kristdemokraterna byta namn

Simon Olsson · 10 Feb 2017
Uppdaterad 10 Feb 2017
Vi har sett att stödet för KD-politiken är högre i ”blindtester” där människor får ta ställning till olika sakpolitiska förslag, men tröskeln verkar vara hög för att vilja välja Kristdemokraterna, skriver Simon Olsson, pressekreterare för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting.

Vi har sett att stödet för KD-politiken är högre i ”blindtester” där människor får ta ställning till olika sakpolitiska förslag, men tröskeln verkar vara hög för att vilja välja Kristdemokraterna, skriver Simon Olsson, pressekreterare för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting. Foto: Privat, Henrik Montgomery/TT


Många svenskar tror att man måste vara kristen för att rösta på Kristdemokraterna. Jag föreslår jag att partiet ska byta namn till Medmänniska, skriver Simon Olsson (KD).

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vet du vad namnet på Kristdemokraterna står för? Tror du att det är ett kristet parti? I så fall är du inte ensam. Många svenskar tror att man måste vara kristen för att rösta på Kristdemokraterna, eller att partiet vill genomföra beslut utifrån vad som står i Bibeln.

Jag jobbar med att kommunicera Kristdemokraternas politik i Stockholmsregionen och jag märker ofta fördomar, missuppfattningar och bristande kunskap, trots att partiet i årtionden har försökt förklara att det är ett parti som står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Ofta finns problemet bland journalister och opinionsbildare. Jag har därför lämnat in en motion till Kristdemokraternas riksting i höst. På grund av det jag har sett som pressekreterare och valarbetare för KD föreslår jag att partiet ska byta namn till Medmänniska.

Namnet Kristdemokraterna har flera styrkor. Det matchar namnet på partiets ideologi – kristdemokrati. Det lyfter tydligt fram den kristna värdegrunden. Och det liknar de tidigare namnen som partiet har haft. Det betyder att de allra flesta som bor i Sverige genom åren har hört namnet nämnas ett stort antal gånger.

Men även om många vet att det finns ett parti som heter Kristdemokraterna är det inte många som vet varför partiet heter som det gör. Det finns flera orsaker till problemet. Låg kunskap om den kristdemokratiska ideologin hos svenska folket är en. Skolorna undervisar om socialism, liberalism och konservatism, men inte kristdemokrati, trots att det är en idéströmning med stor påverkan på världen. En annan orsak är att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, där vi ser tendenser till att många svenskar ser beröringspunkter med kristendomen som något suspekt. En ytterligare orsak är förstås att Kristdemokraterna själva har misslyckats med att beskriva vad partiet står för.

Nu är KD i ett krisläge. Vi har sett att stödet för KD-politiken är högre i ”blindtester” där människor får ta ställning till olika sakpolitiska förslag, men tröskeln verkar vara hög för att vilja välja Kristdemokraterna.

Att byta namn handlar inte om att tona ner de kristna värderingarna. Tvärtom behöver det bli tydligare vad Kristdemokraterna står för. ”Medmänniska” är ett namn som tar sin utgångspunkt i kristdemokratins ideologiska grund. Att vara en medmänniska med allt vad det innebär av omtanke, empati, familjeband, solidaritetshandlingar med mera är ett tydligt sätt att sammanfatta vad Kristdemokraterna står för.

KD är ett parti som tar avstamp i hur människor behandlar varandra. Ett nytt namn kan göra susen för att lyfta det parti som tydligast står upp för människovärdet och etiska grundvärden. I vår tid är en förändring nödvändig. Vi behöver fler medmänniskor i Sverige.

Simon Olsson, pressekreterare för Kristdemokraterna

pil
Om debattören

• Simon Olsson är pressekreterare för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting, ordförande och kampanjledare för KD i Sollentuna och ombud på Kristdemokraternas riksting. Han har jobbat med Kristdemokraterna sedan 2009.

pil
Om debatten

• Kristdemokraterna startade som Kristen demokratisk samling 1964, bytte namn till Kristdemokratiska Samhällspartiet 1987 och fick sitt nuvarande namn 1996.

Andra partier som bytt namn:

• Centerpartiet har tidigare hetat Bondeförbundet och Landsbygdspartiet Centerpartiet.• Miljöpartiet de gröna – lade till ”de gröna” 1985, fyra år efter bildandet.• Moderata samlingspartiet har tidigare hetat Allmänna valmansförbundet, Högerns riksorganisation och Högerpartiet.• Vänsterpartiet har tidigare hetat Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, Sveriges Kommunistiska Parti och Vänsterpartiet Kommunisterna.• Liberalerna bytte namn senast (2015). Innan sitt senaste namnbyte hette de Folkpartiet och Folkpartiet liberalerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro