ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kinas subventioner skapar lata företagsbjässar

Johan Norberg · 19 Jun 2013
Uppdaterad 23 Jun 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Kinas subventioner skapar lata företagsbjässar
Kinas subventioner skapar lata företagsbjässar

Kina fuskar, klagar våra politiker och företag. Kinesiska bolag får nämligen massiva statliga subventioner. Runt 100 miljarder kronor om året, enligt författarna Usha och George Haley som nu är på Sverigebesök.

Så kan Kina pressa priserna på stål, cement och solpaneler, och konkurrera ut våra företag. Men om det är fusk får vi gråta över det hela vägen till banken, för det innebär att Kina subventionerar oss konsumenter. Produktion är ju inte till för producenterna, utan för att vi vill ha vissa varor och tjänster.

Det är i stället det kinesiska folket som borde vara förgrymmat, som tvingas ta notan för vår shopping. Det sägs ibland att statsstöd kan göra näringslivet starkt, men det stämmer bara om investerare annars inte stödjer företag som kan bli framgångsrika och ge breda positiva effekter. Sådana exempel finns, men vad är chansen för att kinesiska kommunister – eller svenska politiker – ska hitta dem? När ekonomen Josh Lerner satte sig att skriva bok om hur staten kan hjälpa företag tvingades han ge den titeln ”Boulevard of Broken Dreams”, eftersom det visade sig att det så sällan funkar.

Politiker hittar inte de företag som marknaden försummar, utan dem som är mest populära och ger störst rubriker. De stödjer inte dem som har störst potential, utan dem som har störst makt och springer mest i korridorerna. Och bidrag gör dem trögare.

Myndigheter öste pengar över IT-bolag när IT-bubblan var som störst, när vem som helst med en hemsida ändå drunknade i pengar. Frankrike brände pengar på den dödsdömda idén att skapa ett Silicon Valley i Bretagne. När det misslyckats ville alla stödja bioteknik. 49 av USA:s 50 delstater har givit bidrag för att biobolagen ska flytta dit i stället för till andra delstater. Malaysia försökte skapa en ”Bio Valley” på den plats där de misslyckats med att bygga en ”Entertainment Village” för att utmana Hollywood. Den blev snart känd som ”Valley of Bio-ghosts”. Och nu vill alla stödja grön teknik.

Kina gör detsamma, bara i större skala. Subventionerna har inte skapat starka, högteknologiska företag, utan lata och ineffektiva bjässar. Nya, mindre företag är mer produktiva, men konkurreras ut av statsstödda jättar som producerar för mycket av det som inte efterfrågas. En tredjedel av all cement, en femtedel av allt stål och mängder av solpaneler kan inte säljas. Kina bygger tomma bostadskomplex och vägar och broar till ingenting bara för att hålla verksamheten igång. Det är den största bubbla vi har sett i modern tid, säger ratinginstitutet Fitch. Men du behöver inte lita på dem. Kinas ekonomi ”är allt mer instabil, obalanserad, okoordinerad och ohållbar” sade en bedömare för några år sedan. Det var Kinas premiärminister.

PLUS

Franska bagerier

Det här med att vara i södra Frankrike och promenera till bageriet på morgonen och köpa croissanter och baguette.

MINUS

Franska politiker

Frankrike saboterar hellre ett frihandelsavtal mellan EU och USA som skulle kunna ta oss ur krisen, än att tillåta fri konkurrens inom film och TV.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro