ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Kinberg Batra: Löfven har svikit sitt löfte till vanligt folk som jobbar

· 26 Apr 2017
Uppdaterad 26 Apr 2017
Det verkliga hotet mot svensk vård, skola och omsorg är regeringens ideologiska och ansvarslösa skattehöjarpolitik, skriver Moderaternas Anna Kinberg Batra och Maria Malmer Stenergard.

Det verkliga hotet mot svensk vård, skola och omsorg är regeringens ideologiska och ansvarslösa skattehöjarpolitik, skriver Moderaternas Anna Kinberg Batra och Maria Malmer Stenergard. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Före valet lovade Stefan Löfven att inte höja skatterna för vanligt folk som jobbar. Över en miljon människor har redan fått höjd skatt. Det gör det mindre lönsamt att arbeta och får människor att tveka inför att driva företag, menar Moderaternas Anna Kinberg Batra och Maria Malmer Stenergard.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hon kliver upp på morgonen, tar på sig jackan och sätter sig på bussen. Så börjar en vanlig dag för många av de människor som varje dag bidrar till att göra Sverige till ett av världens bästa samhällen att födas, växa upp och leva i. Läraren som hjälper sjuåringen att knäcka läskoden. Läkaren som ser till att farmor får en ny höftled. Sköterskan som hjälper patienten att ta sig igenom cancerbehandlingen.

Sverige ska vara ett starkt samhälle som håller ihop, med en trygghet och en välfärd som inte sviker. Därför behöver vi trygga resurserna till vår gemensamma välfärd. Det gör vi om fler jobbar och färre går på bidrag. När Alliansen styrde, ökade intäkterna till kommuner och landsting med över 25 procent. Antalet läkare, barnmorskor och sjuksköterskor per invånare steg. Det var för att det blev mer lönsamt att arbeta och att anstränga sig.

Nu driver regeringen politiken åt fel håll. Före valet lovade Stefan Löfven att inte höja skatterna för vanligt folk som jobbar. Det löftet har han redan svikit. Med regeringens vårbudget fortsätter sveket. Över en miljon människor har redan fått höjd skatt. Snart är de en och en halv miljon. När det lönar sig mindre att arbeta, får det konsekvenser i vården och skolan. Sverige riskerar att gå miste om vårdtid motsvarande 2 800 heltidsarbetande läkare varje år på grund av höga marginalskatter, visar Almega.

Regeringen har höjt skatterna på jobb och tillväxt med över 40 miljarder kronor och planerar för höjningar med ytterligare upp till 20 miljarder. Många höjningar drabbar de små och medelstora företagen, där fyra av fem nya jobb skapas. Det hotar jobben, och därmed välfärden.

Vi moderater har i stället en politik för välfärd och jobb som hänger ihop. När jobben växer fram växer också välfärden.

Utanförskap är farligt – både för dem som drabbas och för samhället. Att gå från bidrag till eget jobb är en stor seger för människan, men också för samhället. Varje krona i bidrag är nämligen en krona som inte kan gå till vården eller skolan.

Därför måste skillnaderna mellan inrikes födda och utrikes födda på arbetsmarknaden minska. Vi måste halvera den jobbklyftan till år 2025. Och fler jobb måste växa till för att Sverige ska stå starkt även i framtiden. Vårt mål är att Sverige ska skapa 500 000 nya jobb till år 2025.

På kort sikt behöver kommunerna och landstingen tillskott för en trygg välfärd. I vår budget för 2017 satsar vi därför 60 miljarder kronor på skola och annan välfärd fram till år 2020. Det är 20 miljarder mer än regeringen.

Det verkliga hotet mot svensk vård, skola och omsorg är regeringens ansvarslösa skattehöjarpolitik. Den gör det mindre lönsamt att arbeta, får människor att tacka nej till ett extra jourpass, får dem att tveka inför att driva företag och får unga att avstå från högre utbildning för att det inte lönar sig tillräckligt. Vi vill i stället sänka skatterna för dem med låga och medelstora inkomster och för dem som jobbar efter 64. Vi säger också nej till ensidiga skattehöjningar på företagen, som är de som skapar jobben.

För att bygga Sverige starkt med en trygg gemensam välfärd krävs en skattepolitik som gör att det lönar sig bättre att arbeta och att driva företag.

Anna Kinberg Batra, partiledare ModeraternaMaria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson Moderaterna

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro