ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kolkraft bakom Vattenfalls kris

Maria Wetterstrand · 5 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013
Kolkraft bakom Vattenfalls kris

Kolkraft bakom Vattenfalls kris


klar

Artikellänk är kopierad

Statliga Vattenfall är i blåsväder. Igen. Det är inte brunkolsbrytningen eller kolkraften i Tyskland som är i fokus nu. Inte heller deras satsningar på kärnkraft i samma land. Men det borde det vara.

Fokus i analyserna av Vattenfalls ekonomiska kris har varit det dåliga köpet av nederländska Nuon 2009, som tvingat bolaget till nedskrivningar av sina tillgångar. Nuon är hälften av den senaste nedskrivningen. Resten då?

Det är svåra tider på den europeiska energimarknaden, säger Vattenfall. Det lustiga är att energimarknaden på många håll i Europa går på högvarv och stora pengar investeras i ny elproduktion. Problemet är bara att det är förnybart som växer så det knakar, inte Vattenfalls gamla paradgrenar kol- och kärnkraft. 

Tysk kärnkraft ska avvecklas till 2022 och koldioxidutsläppen minska med 40 procent till 2020, vilket innebär att mycket av kolkraften kommer att stängas ner. Uppemot 200 miljarder förväntas investerats i förnybar energi i Tyskland under åren 2012-2020. Andelen förnybar elproduktion har ökat dramatiskt. Det är solceller och vindkraft som står för det mesta av ökningen. 

Politiken är inte ny. Ända sedan 2000, med en kort tids avvikelse i mer kärnkraftsvänlig riktning, har Tyskland haft en tydlig ambition att fasa ut kärnkraft och fossil elproduktion. Inte bara Tyskland ställer om, även många andra länder går i samma riktning.

Vad har då Vattenfall valt att göra? Jo, de har investerat i kolkraft och kärnkraft. De är den största ägaren av kolkraft i Tyskland. Och nu sitter de och beklagar sig över svåra tider på den europeiska energimarknaden. 

Ägandet av elproduktionen i Tyskland börjar gå de stora bolagen ur händerna. De är för trögrörliga på en marknad där lokala kooperativ, småföretag, enskilda villaägare eller bostadsrättsföreningar själva sätter upp miljontals paneler med solceller eller vindkraftverk i sin egen närhet. 

Tidigt 2000-tal fick vi efter hård kamp inskrivet i Vattenfalls styrdokument från staten att en viss, tydligt angiven del av deras investeringar skulle gå till förnybart. Trots att det handlade om ett fåtal procent var attityden från bolaget föraktfull. Vattenfall har inte heller lyssnat på tyska politikers målsättningar, utan som envisa åsnor tänkt att de själva vet bäst. Kolkraft och kärnkraft. Även köpet av Nuon var en del av deras inbitna kolkraftsentusiasm.

Vattenfalls ekonomiska problem är inte på något vis frikopplat från frågorna om deras kolkraft och kärnkraft i Tyskland. Snarare tvärtom. 

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Wetterstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro