ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kolumn: När polisen inte har tid – tar du saken i egna händer?

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 6 Dec 2018
Uppdaterad 6 Dec 2018

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet


Tänk dig att du hyr in personer som står och vaktar ditt hem. Låter det sjukt? Som taget ur en maffiafilm? Det undrar Metros reportrar Annica Ögren och Karl Enn Henricssonsom gjort en granskning av gängskjutningar i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tänk dig att du hyr in personer som står och vaktar ditt hem, som följer dig hem från bussen på kvällen, på joggingturen i skogen eller hem från krogen på helgen. Och tänk dig att alla andra i din omgivning gör som du: betalar för sin egen säkerhet.

quotation startOch tänk dig att alla andra i din omgivning gör som du: betalar för sin egen säkerhet.quotation end

Låter det sjukt? Som taget ur en maffiafilm?

Samhällsutvecklingen vi ser i dag är rå. I vår granskning om gängskjutningarna i veckan beskrivs det att skjutvåldet ökar. Att nästan hälften av alla skjutningar under första halvåret skedde i ett socialt utsatt område, och att risken för att oskyldiga ska dödas i gänguppgörelser ökar.

Det kommer ta lång tid att få bukt med gängkonflikterna, typ 20-30 år, berättar en uppgiven polischef i ett bakgrundssamtal inför granskningen. Under tiden som politiker sitter med förstoringsglaset i lagboken och dividerar om 10 000 eller 12 000 fler poliser slukar gängkonflikterna polisens resurser och arbetet med andra grova brott läggs åt sidan.

Vem får betala för det här?

Det är vi.

Barnfamiljerna som blir vittnen till mord på pizzerian, de som är så rädda att de väljer alternativa vägar till och från skola och jobb och de alltför många som helt oskyldigt fått betala gängvåldet med sina egna liv.

Ett av statens grunduppdrag är att upprätthålla en fungerande rättsstat. Men vad händer om det inte fungerar?

Om medborgares förtroende för staten sjunker för varje kula som avlossas och polisen inte har tid, är tanken kanske inte längre så svindlande att medborgare privat kommer ta saken i egna händer.

Så hur skulle det se ut då? Skulle vi gå omkring med skottsäkra västar och lägga många tusen kronor på livvakter bara för att kunna ta oss till jobbet? Skulle det uppstå medborgargarden när polisen inte har tid att ta sig an så kallade vardagsbrott? Vem skulle gå emellan fotbollshuliganer, skydda demonstranter och jaga bankrånare och våldtäktsmän? Och framför allt, vem skulle ha råd att leva ett tryggt liv? Inte de som redan är mest utsatta för gängvåldets effekter i alla fall.

quotation startSkulle vi gå omkring med skottsäkra västar och lägga många tusen kronor på livvakter bara för att kunna ta oss till jobbet?quotation end

När brottsligheten fortskrider och plötsligt drabbar dig, hur resonerar du då?

Annica Ögren, reporter

Karl Enn Henricsson, nyhetschef

Minus: Se kolumnen ovan.Plus: Alla människor på fältet som arbetar mot gängvåldet.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro