ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Kolumn: Hbtqi-personers mänskliga rättigheter – en elitidrott?

Erika Larsson · 26 Jun 2018
Uppdaterad 26 Jun 2018
De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss och därför är det så viktigt att vi kan hålla denna OS-konferens i mänskliga rättigheter. En konferens där det inte kommer att delas ut några guldmedaljer men det kommer att finnas många vinnare, skriver Erika Larsson.

De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss och därför är det så viktigt att vi kan hålla denna OS-konferens i mänskliga rättigheter. En konferens där det inte kommer att delas ut några guldmedaljer men det kommer att finnas många vinnare, skriver Erika Larsson. Foto: Privat, Unsplash/Nick Karvounis


I sommar arrangeras Europride i Sveriges två största städer. Det är lite som att få arrangera OS. Staden, eller i det här fallet städerna, behöver bland annat uppfylla vissa kriterier, däribland att det ordnas en mänskliga rättigheter-konferens, skriver Erika Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här kolumnen är ett samarbete med Europride. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det sägs att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter. Men vad betyder det egentligen? Innebär det något i praktiken?

quotation startDe rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss.quotation end

I sommar arrangeras Europride i Sveriges två största städer. Det är lite som att få arrangera OS. Staden, eller i det här fallet städerna, behöver bland annat uppfylla vissa kriterier, däribland att det ordnas en mänskliga rättigheter-konferens. Om du undrar vad detta betyder i Europride-sammanhang kan du tänka dig att det är som elitidrottstävling. Ett olympiskt spel med lika många idrottsgrenar som som det finns diskriminerande lagstiftningar och smarta vägar att kringgå dem. Kort sagt en heldag där de mest tränade och pålästa aktivisterna och beslutsfattarna samlas för att utbyta strategier, belysa diskrimineringsdoktriner och efter en lång dag av påverkansarbete dansa sig svettiga till fram på småtimmarna.

Under konferensen kommer vi till exempel att få höra hur det är att leva som ung transperson i östeuropa och om hur situationen är för hbtqi-personer i Turkiet och Vitryssland. EU-parlamentariker kommer att berätta om arbetet med hbtqi-frågor i parlamentet och representanter från Europarådets enhet för hbtqi-frågor analyserar situationen inom hela Europarådets område. ILGA Europa och Transgender Europe kommer att presentera sina senaste kartläggningar av lagstiftningen som rör hbtqi-personer i olika europeiska länder och några av dem som nyligen drivit fall med strategisk processföring som metod på europeisk nivå kommer att finnas på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

Representanter för Stockholms- respektive Göteborgs stad kommer att berätta om sitt arbete med hbtqi-frågor, vilka politiska beslut som ligger till grund, vilka styrdokument de arbetar efter och hur deras arbete når ut till alla oss som bor här. Pridefestivalers överlevnad är också ett viktigt område som kommer att diskuteras. Vad gör vi när våra festivaler inte längre får vara den fredade zon vi älskar och behöver. I Sverige har flera Pridefestivaler hotats av nationalister och ute i Europa ställs parader in för att gator behöver läggas om eller flyttas till delar av staden dit det är svårt att ta sig för både deltagare och publik.

De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss och därför är det så viktigt att vi kan hålla denna OS-konferens i mänskliga rättigheter. En konferens där det inte kommer att delas ut några guldmedaljer men det kommer att finnas många vinnare.

Erika Larsson

pil
Om skribenten:

Ålder: 49 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Apotekschef. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro